Національна школа суддів України

Мистецтво ділового мовлення – одна з передумов підтримання авторитету суду

29 березня 2018 року в місті Чернігові Національна школа суддів України спільно з Апеляційним судом Чернігівської області проводить семінар для суддів та працівників апаратів судів Чернігівської області на тему: “Мистецтво ділового мовлення – одна з передумов підтримання авторитету суду”.

Вітальним словом розпочав семінар голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв.

Викладач Національної школи суддів України, доцент кафедри культури української мови Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш зазначила, що українська літературна мова постійно розвивається та збагачується і цей процес супроводжується усталенням обов’язкових для всіх літературних норм. У ході презентації викладач акцентувала увагу суддів та працівників апаратів судів на типових мовленнєвих помилках, суперечливих та складних проблемах морфології і синтаксису сучасної  української  літературної  мови.  Оксана  Кабиш розглянула з учасниками письмові види ділового спілкування – це численні службові документи: листи, протоколи, звіти, довідки, акти, заяви, договори, розпорядження та інші. Лектор під час виступу опрацювала зі слухачами систему вправ, практичних рекомендацій, виконання яких допоможе уникнути помилок у писемному й усному мовленні та сприятиме засвоєнню нових рекомендацій щодо правильного вживання закінчень іменників, деяких сполучників і прийменників, ступенів порівняння прикметників, використання числівників, дієприкметників, пасивних конструкцій у текстах. Корисним для практичного застосування було виконання суддями та працівниками апаратів судів низки практичних завдань, які потребували знань з українського ділового мовлення за професійним спрямуванням, адже саме дотримання сукупності всіх мовленнєвих норм є однією з передумов підтримання авторитету суду.

Під час семінару судді висловлювали свою точку зору з приводу предмета обговорення, дискутували, виконували індивідуальні та практичні завдання.

Повний текст програми семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.