Національна школа суддів України

Мистецтво правового письма та процесуального документування

23 жовтня 2019 року в місті Суми та 24 жовтня 2019 року в місті Полтаві Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України  проведено тренінг для працівників апаратів місцевих та апеляційних судів на тему: “Державна мова у правозастосовній сфері”.

 Вітальними словами тренінг відкрила очільниця регіонального відділення Валентина Коржик, яка наголосила, що пропозиція проведення заходів на цю тему в містах Суми та Полтава надійшла від місцевих судів цих регіонів та пов’язана із бажанням великої кількості працівників апаратів судів  удосконалити свої знання та навички з українського ділового мовлення.  

Викладачем було запрошено доцента кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидата філологічних наук  Василя Пивоварова.

Під час тренінгу слухачі ознайомилися з основами українського писемного та усного мовлення в юридичній сфері, вимогами до укладання документів та особливостями їх мовного оформлення, навчилися правильному вживанню словосполучень і чужомовних слів.

Василь Пивоваров зосередив увагу на типових мовних помилках та запропонував слухацькій аудиторії виконання індивідуального завдання, роботу в малих групах із редагування тексту, завдання на аудіювання.

Працівники апаратів судів зазначили, що кращому засвоєнню знань під час тренінгу сприяли інтерактивний формат його проведення та можливість вільного спілкування з викладачем і колегами.