Національна школа суддів України

Місцеві вибори 2020: судове врегулювання виборчих спорів

7 вересня 2020 року Національна школа суддів України у співпраці з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та програмою USAID “Нове правосуддя” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії провела вебінар для суддів місцевих судів “Місцеві вибори 2020: вирішення виборчих спорів та розгляд справ щодо виборчих правопорушень”.

Вітальними словами навчання відкрили проректор з науково-дослідної роботи та науково-методичної роботи Наталія Шукліна, керівник Програми USAID “Нове правосуддя” Девід Вон та старший міжнародний радник з виборів та директор IFES в Україні Пітер Ербен. Модерував процес навчання заступник директора Тестологічного центру Михайло Цуркан.

У вступному зверненні до учасників вебінару Наталія Шукліна зазначила, що адміністративне судочинство покликане, серед іншого, здійснювати ефективний контроль за дотриманням виборчого законодавства у процедурах формування органів місцевого самоврядування. Попередні виборчі кампанії підтвердили дієвість судового захисту виборчих прав громадян.

Разом з тим, ухвалення Виборчого кодексу України, яким запроваджено нові виборчі системи на місцевих виборах, та ще ряд принципових новел виборчого законодавства спонукали Національну школу суддів України у співпраці з постійними партнерами заздалегідь приступити до напрацювання стандартизованої програми підготовки, видання відповідного посібника та намітити проведення серії заходів з практичного навчання суддів.

Проректор зауважила, що запровадження карантинних обмежень скоригувало плани НШСУ щодо проведення семінарів-тренінгів з даної тематики. Тому, в якості першого кроку в даному напрямку суддям місцевих судів був запропонований цей вебінар. Під час нього доповідачі, а це розробники програми, які є визнаними фахівцями у галузі виборчого права, ознайомили слухачів з новою виборчою системо та засадами проведення місцевих виборів, розповіли про зміни правил передвиборчої агітації та особливості підрахунку голосів й встановлення результатів виборів.

Спікерами на вебінарі були суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Олена Губська, доцент кафедри адміністративного права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Надія Писаренко та асистенти кафедри конституційного права цього ж університету  Павло Романюк і Богдан Мохончук.

Загалом у навчанні взяли участь понад 140 слухачів та слухачок.