Національна школа суддів України

Місцеві вибори – можливі проблеми та шляхи їх вирішення

29 вересня 2020 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським окружним адміністративним судом провело онлайн семінар для суддів місцевих загальних і апеляційних та окружних і апеляційних адміністративних судів на тему: “Місцеві вибори 2020 року”.

Вітальними словами навчальний захід відкрив в. о. директора регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив слухачів із програмою, регламентом семінару, представив викладачів та наголосив, що судді мають змогу прослухати онлайн-лекції і обговорити їх за допомогою платформи “ZOOM”.

Учасників семінару також привітав суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Сергій Уханенко, який звернув увагу на актуальні питання розгляду вказаної категорії спорів у судах різних інстанцій.

 Мінілекцією про міжнародні стандарти, принципи виборчого права та суб’єктивні виборчі права семінар розпочав заступник директора тестологічного центру Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Михайло Цуркан. Про організацію роботи суду під час виборчого процесу розповів Андрій Коренев.

Судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Інна Тулянцева, Олена Царікова, Ірина Верба розглянули з колегами питання щодо адміністрування виборів і взаємодію з офіційними спостерігачами, питання щодо голосування, підрахунку голосів і встановлення результатів виборів та щодо процесуального права, правил розгляду виборчих спорів.

Активну участь у проведенні заходу брали судді Запорізького окружного адміністративного суду Олеся Артоуз та Марина Семененко, які обговорили питання щодо порядку ведення передвиборної агітації та роботу щодо списків виборців (формування, уточнення, зміна адреси).

Цікавою для слухачів була лекція Сергія Уханенка про особливості застосування положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду виборчих спорів та спорів, пов’язаних із виборами.

Семінар завершився активним обговоренням питань, що виникають у суддів при розгляді справ та обміну досвідом.

Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.