Національна школа суддів України

Готуйтесь і йдіть уперед

19 листопада 2018 року в Київському районному суді міста Одеси, де проходять стажування 8 кандидатів і кандидаток на посаду судді, було проведено інсценування судових засідань за участі працівників апарату суду.

У ролі експертів у цьому інсценуванні були судді- наставники, а модерували судді Валеріан Луняченко та Ян Бескровний.

Кандидати та кандидатки на посади суддів мали змогу проявити себе за суддівським столом у таких судових засіданнях, в яких розглядалися модельні цивільні справи про стягнення заборгованості.

Умови проведення імітації судових засідань були максимально наближені до реальних. Для цього було запрошено заздалегідь підготовлених працівників апарату суду, які виконували ролі секретаря судового засідання, представників позивача та відповідача, свідка, судового розпорядника.

Сценарії розвитку інсценованих подій у судовій залі, були ретельно розроблені коучами. У них було передбачено проведення кожним із майбутніх суддів певної частини судового засідання з неочікуваною для них процесуальною диверсією.

В одних випадках представники сторін заявляли відводи судді, клопотання про проведення фотозйомки судового засідання на телефон і відеотрансляцію, а в інших - про долучення письмових доказів, виклик свідка та його допит у судовому засіданні.

Після завершення всіх симуляцій Валеріан Луняченко та Ян Бескровний детально проаналізували всі дії, які здійснили або мали здійснити головуючі у проведених “судових засіданнях”.

Коучі зазначили можливі наслідки кожного прийнятого рішення, акцентували увагу на необхідності внутрішнього мотивування кожної дії. Досвідчені наставники звернули увагу на особливу важливість досконалого володіння суддею державною мовою та ведення нею судових засідань.

Загалом наставники висловили задоволення ставленням кандидатів і кандидаток на посаду судді до стажування та набуття ними нових знань, умінь і навичок, їхнім прагненням до омріяної професії.

Бажаємо, щоб ви були суддями кращими, ніж ми. Готуйтесь і йдіть уперед. Будьте впевнені в собі, у вас усе вийде”, - побажав кандидатам суддя Валеріан Луняченко.