Національна школа суддів України

Можливі напрямки співпраці з КМЄС

14 грудня 2021 року в місті Києві проректорка Наталія Шукліна, начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова та головна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Єлизавета Ковтюк зустрілися з представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) – експертами з питань реформування прокуратури Григорієм Жураківським та верховенства права Ніколайем Начовим (Республіка Болгарія), спеціалістом з питань кримінального судочинства Юрієм Сівологою.

Предметом обговорення стала можливість розширення напрямків співпраці НШСУ та КМЄС з питань протидії домашньому насильству.

Сторони вже напрацювали певний досвід з цього питання. У НШСУ розроблено і запроваджено навчальні курси для суддів з питань розгляду справ про домашнє насильство, а КМЄС наразі опікується оцінкою реалізації програм для кривдників.

У ході зустрічі була обговорена ситуація, яка склалася із обізнаністю всіх учасників, залучених до процесу запобігання та боротьби із явищем домашнього насильства, зокрема, суддів в частині реалізації на практиці програм для кривдників. Відмічена необхідність розробки окремого модуля до навчального курсу щодо існуючих програм для кривдників, щоб судді при розгляді відповідних справ змогли використовувати, за можливості, і цей спосіб вирішення справи.

Також сторони домовилися про участь НШСУ у міжсекторальній конференції щодо проблемних питань, які виникають при застосуванні програм для кривдників, ефективності їх реалізації тощо.