Національна школа суддів України

Мотивування та обґрунтування судового рішення як особлива діяльність суду

3 – 5 листопада 2014 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України за фінансової підтримки Координатора проектів Організації безпеки та співробітництва в Європі в Україні проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних судів, яких призначено на посаду судді вперше (1-2 роки роботи) з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Написання судових рішень у кримінальному і цивільному судочинстві”.

Для проходження підготовки прибуло 29 суддів місцевих загальних судів, яких призначено на посаду судді вперше, з Донецької, Дніпропетровської, Луганської, Полтавської, Сумської та Харківської областей. Значна кількість із цих суддів не мають ще досвіду постановлення судових рішень, оскільки не склали присягу судді.

Вітальними словами семінар відкрили проректор по забезпеченню організаційної діяльності Національної школи суддів України Володимир Мазурок, директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Валентина Коржик та представник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца.

Для проведення навчання суддів викладачами запрошені: член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,  суддя Апеляційного суду Харківської області Валентина Устименко, головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Валентина Кузьменко, секретар судовової палати в цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, суддя Андрій Дришлюк, судді Апеляційного суду Одеської області Єлєна Сєвєрова, Олександр Джулай та Олег Копіца, судді Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова та Алла Котелевець.

У майбутньому з таких семінарів спочатку будуть повністю складатися двотижневі стандартизовані програми для суддів двох перших років роботи, а в подальшому також для суддів з більшим досвідом здійснення судочинства. На сьогодні Національна школа суддів України разом та за фінансової підтримки міжнародних проектів та програм працює над підготовкою та впровадженням таких стандартизованих програм підготовки суддів. 

Семінар було почато з коротких міні–лекцій викладачів щодо загальних підходів до написання судових рішень у цивільному та кримінальному процесі, підготовки до написання судового рішення, процесу його написання, методів та способів його оптимізації. Після цього судді за допомогою викладачів проаналізували вибрані судові рішення крізь призму критеріїв їх якості, обговорили їх в малих групах, а представники кожної з цих груп доповіли свої узагальнені бачення та підходи.

Секретар судовової палати в цивільних справах Апеляційного суду Одеської області, суддя Андрій Дришлюк доповів, чому мотивування та обґрунтування судового рішення є особливою діяльністю суду під час написання судового рішення.

Слухачі семінару за допомогою інтерактивних методів підготовки, зокрема, вирішення ситуативних завдань, вивчать міжнародні стандарти, що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості постановлених судових рішень.

Після закінчення семінару кожному судді, який його пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечує Харківське регіональне відділення Національної школи суддів України (директор – Валентина Коржик) спільно з Координатором проектів Організації безпеки та співробітництва в Європі в Україні (Наталія Беца) та відділом наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України (Валентина Кузьменко).