Національна школа суддів України

Мова судово-процесуальної сфери

31 жовтня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих господарських судів провела тренінг на тему: “Мова судово-процесуальної сфери”. 

Тренінг відкрила модераторка – головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Кабиш, яка обговорила із суддями нову редакцію Українського правопису та розкрила причини, які зумовили внесення змін та доповнень.

У ході опрацювання першого модулю викладачка (тренерка) розкрила нормативно-стильові основи мови судово-процесуальної сфери, а під час виконання завдань другого модулю увагу було зосереджено на огляді судово-процесуальних  документів як засобу писемної професійної комунікації судді. Судді проаналізували типові помилки в текстах документів (лексичні, граматичні, стилістичні, орфографічні та пунктуаційні) та з'ясували труднощі, з якими вони стикалися. Модераторка скерувала суддів на виконання творчого завдання (робота в малих групах), опрацювання правописного практикуму, обговорення виконаних завдань під час експрес-опитування (робота з клікерами).

Тренінг відновив та поглибив, закріпив та розширив знання суддів з ділової української мови. Учасники удосконалили вміння і навички редагування, коригування та оформлення судових рішень відповідно до мовних норм та чинних стандартів. 

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.