Національна школа суддів України

Мова української праводілової сфери

3 липня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням та відділом підготовки суддів Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським апеляційним господарським судом проведено семінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих та апеляційних господарських судів на тему: “Мова української праводілової сфери”.

Відкриваючи захід, директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський зосередив увагу суддів на актуальності та важливості теми семінару.

Провели семінар доцент кафедри української мови Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова.

Під час семінару учасники ознайомилися зі сучасними тенденціями етикету усного й писемного мовлення.

На міні-лекції з використанням презентації Power Point судді мали можливість отримати знання щодо морфологічних основ мови законодавчої сфери та синтаксичних структур мови судочинства.

Під час виконання практичних завдань із використанням роздаткового матеріалу учасники семінару опанували лексико-термінологічні й фонетико-акцентуаційні норми мови права та перевірили власний рівень володіння мовою.

Участь в експрес-опитуванні за допомогою клікерів дозволило перевірити знання щодо логіко-стилістичних та інших особливостей оформлення текстів судових документів.

Окрім того, судді взяли участь в обговоренні правил вживання мовних конструкцій та отримали фахові поради від Неонілли Баракатової.

Після закінчення семінару було проведено анкетне опитування учасників, під час якого вони подякували викладачу за проведення на високому рівні з використанням новітніх технологій семінару, що дозволило отримати нові знання та вміння.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.