Національна школа суддів України

На часі – обговорення дисциплінарної відповідальності судді

25–26 квітня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить тренінг у межах підготовки суддів апеляційних адміністративних судів на тему: Дисциплінарна відповідальність судді”.

Відкрив тренінг начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зосередив увагу суддів на загальних навчальних цілях тренінгу, а саме: під час тренінгу суддя буде приймати рішення на кожній стадії дисциплінарного процесу, яке демонструватиме належне розуміння закону і процедури, що стосуються дисциплінарного процесу, та буде вирішувати питання про наявність необхідності і шляхи залучення інших професіоналів (адвокатів або інших суддів) на кожній стадії дисциплінарного процесу. Іван Балаклицький зазначив, що передбачено опрацювання практичного матеріалу суддями апеляційних адміністративних судів на стадіях одержання скарги, підготовки до слухання в Комісії, на стадії слухання в Комісії та на стадії апеляційного оскарження рішення. Тема тренінгу – на часі, актуальна та важлива для кожного судді.  

Під час обговорення теми “Стадія одержання скарги” викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких звернув увагу суддів на питання щодо розуміння підстав для дисциплінарної відповідальності судді з прикладами заяв на дії судді (малозначних чи суттєвих) та критерії для аналізу (оцінки) скарг. У ході виконання практичної вправи з оцінки дисциплінарних скарг судді апеляційних адміністративних судів оволоділи вмінням відрізняти обґрунтовані серйозні скарги від малозначних, несерйозних. Опрацювання теми “Стадія підготовки слухання в дисциплінарному органі” суддя Київського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Анна Шевченко розпочала з “мозкового штурму” щодо законодавчих положень, які стосуються прав судді в дисциплінарному провадженні. Олександр Коротких обговорив практичні кроки, які може вчинити суддя для підготовки до розгляду дисциплінарної справи, та розкрив важливе питання щодо планування підготовки судді до слухання.

На другий день тренінгу суддя Київського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Валерій Журавель розкриє тему “Стадія підготовки слухання в дисциплінарному органі”. Судді переглянуть відеоролики з різними стадіями дисциплінарного слухання та обговорять відео в малих групах із наступним пленарним обговоренням результатів. Актуальною є тема “Стадія апеляційного оскарження рішення”. Суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук зупиниться на законодавчих підставах та строках оскарження рішень дисциплінарного органу та ознайомить з узагальненою практикою Вищого адміністративного суду України та Вищої ради правосуддя.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.