Національна школа суддів України

На порядку денному занять психологічні аспекти діяльності працівників апарату суду

На порядку денному занять психологічні

аспекти діяльності працівників апарату суду


2–6 лютого 2015 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання місцевих та апеляційних судів.

Для проходження підготовки прибуло 38 працівників місцевих та апеляційних судів Харківської, Сумської та Луганської областей.

У перший день підготовки проведено інформаційне заняття, під час якого визначено мету та цілі підготовки, презентовано напрацювання викладачів Харківського регіонального відділення щодо тематики занять.

Для проведення підготовки запрошено спеціалістів територіального управління Державної судової адміністрації України в Харківській області, психолога-практика, суддів та суддів у відставці.

Одним з пріоритетних напрямів підготовки секретарів судового засідання визначено психологічні аспекти діяльності працівників апарату суду. Психолог-практик, викладач Харківського регіонального відділення Тетяна Овдієнко у своїх заняттях зверне увагу слухачів на засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду, взаємовідносини судді з помічником, секретарем судового засідання, шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду.

Окрім того, до програми підготовки включено такі питання:

  • Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.
  • Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів”
    від 07.07.2010, питання його застосування
  • Використання технічних засобів у роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів.
  • Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Застосування і використання в роботі Інструкції з діловодства, затвердженої наказом ДСА України від 17.12.2013 № 173.
  • Статус секретарів судового засідання місцевих загальних   та апеляційних судів. Порядок  прийому та звільнення з посади секретарів судового засідання  згідно із Законом України “Про державну службу”.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.