Національна школа суддів України

Наближення до міжнародних стандартів через співробітництво

6 жовтня 2015 року відбулася робоча зустріч ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука з представниками Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва.

Метою візиту експертів було  ознайомлення з особливостями та новаціями в системі підготовки суддів, обмін досвідом та вивчення можливих напрямів співробітництва.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук проінформував експертів про заплановану підготовку кандидатів на посаду судді в Україні,  попередньо отриманий НШСУ досвід. Обговорювалися  потреби суддівської освіти, пов’язані із зміною законодавчого регулювання, формування програм та методик такої підготовки. Наразі Національна школа  суддів України зацікавлена у підготовці тренерів та експертів, які здійснюватимуть на практиці підготовку кандидатів на посаду судді. Беззаперечно, вивчення досвіду країн Європи, зокрема Німеччини, стане вагомим кроком у наближенні до міжнародних стандартів - наголосив Микола Оніщук.

Під час зустрічі  були  також обговорені особливості впровадження інструментів  кваліфікаційного оцінювання суддів, на яких  наразі зосереджено значну увагу наукового потенціалу Національної школи суддів України. Експертна допомога та оцінка відповідних напрацювань – є актуальною для вітчизняної суддівської освіти

Керівник проектів Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва в Україні та Молдові Стефан Миронюк виразив готовність Фонду сприяти у вирішені зазначених завдань. Зокрема, співпраця Національної школи суддів України та Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва могла б реалізовуватись через фахову співпрацю спеціалістів Національної школи суддів України з німецькими експертами-правниками з відповідних профільних інституцій та провідних юридичних шкіл Німеччини.