Національна школа суддів України

Налагодження співпраці судів із представниками засобів масової інформації

11–13 червня 2018 року в  місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ (прес-секретарів) місцевих та апеляційних судів.

Вітальними словами підготовку відкрила заступник директора регіонального відділення Яна Шевцова, яка підкреслила, що  заняття покликані на усвідомлення прес-секретарями важливості налагодження ланки роботи щодо взаємодії зі ЗМІ для  забезпечення максимально прозорого доступу суспільства до інформації про діяльність судів. “Важко переоцінити роль прес-служби кожного окремого суду у формуванні позитивного іміджу всієї судової системи країни. Першочергові кроки налагодження співпраці з представниками засобів масової інформації, професійний виклад матеріалів про діяльність суду, навички володіння комунікативними інструментами – ці питання ви маєте опанувати під час підготовки та впровадити у свою роботу”, – зауважила Яна Шевцова.

У перший день підготовки доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров проведе тренінг із ділового українського мовлення, під час якого висвітлить складні випадки слововживання, розповість про унормованість державної мови, мовний етикет і правильність укладання текстів повідомлень.

Для проведення підготовки також запрошено представників правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України Олександра Голуба,  Нісона Ройтмана  та Віктора Лук’янова. Фахові журналісти розкриють питання акредитації представників ЗМІ та їх позаштатних працівників, обговорять зі слухачами особливості реагування на матеріали, розміщені у ЗМІ після судових процесів, використання різноманітних комунікативних інструментів.

У ході занять прес-секретаря Апеляційного суду Харківської області Євгенії Бондаренко слухачі розглянуть стратегію планування роботи прес-служби суду, ознайомляться з методами аргументації під час спілкуванні з представниками засобів масової інформації. Виконання практичних вправ сприятиме опануванню навичок інтерв’ю та проведення брифінгу.

Фахівці спілки журналістів та Євгенія Бондаренко  розповідатимуть прес-секретарям про розробку повідомлень, прес-релізів та прес-анонсів. Окрему увагу  буде приділено вимогам для відбору та розміщення інформації на веб-сторінці суду офіційного веб-порталу  “Судова влада України”.

Участь у підготовці передбачає активну роботу слухачів у вирішенні ситуативних завдань, презентацію роботи в малих групах, обговорення позаштатних ситуацій під час розгляду резонансних судових справ.