Національна школа суддів України

Написання судових рішень у кримінальному та цивільному судочинстві

24–26 листопада 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту “Зміцнення спроможності суддів щодо написання судових рішень” провела періодичне навчання суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше, з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Написання судових рішень у кримінальному та цивільному судочинстві”.

Вітальними словами періодичне навчання відкрили начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Олександр Гашицький, головний науковий співробітник  відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України Валентина Кузьменко та представник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца.

Для проведення періодичного навчання викладачами запрошено суддів Апеляційного суду Харківської області Лілію Гуцал, Аллу Котелевець та Ларису Швецову, суддю Апеляційного суду Івано–Франківської області Надію Стефанів,  суддю Апеляційного суду Закарпатської області Ганну Фазикош, суддю Павлоградського  міськрайонного суду Дніпропетровської області Миколу Перекопського, суддю Голосіївського районного суду
м. Києва Катерину Плахотнюк, викладача Національної школи суддів України Ольгу Шаповалову, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Василя Земляного.

У перший день навчання Надія Стефанів обговорила зі слухачами сутність, поняття, цілі та адресати судового рішення як акта реалізації легітимної судової влади. Викладач розкрила поняття судового рішення як процесуального документу та як компоненту судової процедури.

Лілія Гуцал та Микола Перекопський надали практичні рекомендації щодо підготовки до написання судового рішення, процесу написання, методів та способів його оптимізації.

Алла Котелевець під час своєї доповіді зосередила увагу суддів на характеристиці судового рішення та її основних критеріях.

Актуальним також став виступ Ганни Фазикош щодо мотивування та обґрунтування судового рішення як особливої діяльності суду під час написання судового рішення.

Повний текст програми періодичного навчання розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення періодичного навчання кожному судді, який його пройшов, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.