Національна школа суддів України

Написання судових рішень у справах про адміністративні правопорушення

28 листопада 2017 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено тренінг на тему: “Написання судових рішень у справах про адміністративні правопорушення”.

Вітальними словами захід розпочала заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Валентина Кузьменко (модератор), яка ознайомила суддів із навчальними цілями, представила учасників та з’ясувала їх очікування від тренінгу. Валентина Кузьменко наголосила, що метою тренінгу є вдосконалення якості складення й оформлення суддями судових рішень у справах про адміністративні правопорушення.

Суддя Подільського районного суду міста Києва Володимир Гребенюк та Валентина Кузьменко у своїх виступах зосередили увагу на розгляді загальних підходів та міжнародних стандартів щодо судового рішення у справах про адміністративні правопорушення. Суддя Деснянського районного суду міста Києва Лариса Бабайлова висвітлила важливі питання щодо видів та змісту постанов суду у справах про адміністративні правопорушення. Суддя Апеляційного суду міста Києва Юрій Трясун та суддя Деснянського районного суду міста Києва Олена Журавська звернули увагу на особливості розгляду окремих категорій справ про адміністративні правопорушення та обґрунтування судових рішень у цих справах.

Тренінг було насичено практичними завданнями: судді аналізували постанови національних судів у справах про адміністративні правопорушення на предмет їх відповідності міжнародним стандартам, готували до розгляду справи про адміністративні правопорушення (ст. 278 КУпАП) за запропонованими фабулами справ, готували мотивувальну та резолютивну частини постанов з окремих категорій справ про адміністративні правопорушення. Судді місцевих загальних судів отримали практичні поради та рекомендації з ефективного написання судових рішень, сформували нові навички, які відповідають сучасним підходам та уявленням про цей важливий акт судової влади.