Національна школа суддів України

Написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві

17–18 лютого 2016 року в місті Дніпропетровську місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: Написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві в рамках підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4 5 рік роботи).

У тренінгу взяли участь 27 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи тренінг,  директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила важливість теми тренінгу та наголосила, що суддя повинен володіти належними знаннями щодо вимог, яким має відповідати судове рішення як за законодавством України, так і за міжнародними стандартами, що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень.

Модератор Вікторія Міхеєва – заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області ознайомила з метою  та основними завданнями тренінгу і провела опитування учасників щодо їх очікувань від навчання. Учасники виявили бажання отримати поради щодо написання якісних судових рішень із застосуванням практики Європейського суду з прав людини та ознайомитися з типовими помилками написання вироку в частині цивільного позову.

Під час тренінгу значну увагу було приділено розгляду питань щодо сутності, поняття, цілей та адресатів судового рішення, якісних характеристик судового рішення та їх основних критеріїв, вимог, яким має відповідати судове рішення, мотивування та обґрунтування судового рішення як особливої діяльності суду під час написання судового рішення Ці питання учасники розглянули зі суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області Оленою Свістуновою.

Під час роботи в малих групах учасники тренінгу виконали практичні завдання та за допомогою фліп-чарта презентували результати.

Крім того, кожен суддя виконував індивідуальну роботу, а потім надав відповідь на запитання судді-доповідача та висловив свою думку щодо вирішення ситуативного завдання.

Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Микола Перекопський розповів про судовий наказ як різновиду судового рішення та надав роз’яснення щодо виправлення описок та арифметичних помилок у судових рішеннях. Учасникам тренінгу було також запропоновано три практичні завдання, після презентації результатів яких було проведено обговорення та підведення підсумків першого дня тренінгу.

У другий день  тренінгу суддя-тренер Вікторія Васецька висвітлила питання щодо видів судових рішень у кримінальному процесі та їх процесуального оформлення, структури та змісту обвинувального і виправдувального вироків, особливостей їх викладення.

Учасники тренінгу переглянули фільм “Докази у кримінальному процесі” та обговорили його.

Суддя-тренер Ніна Коваленко розповіла про структуру, зміст та процесуальне оформлення ухвали суду та ухвали слідчого судді, як особливої форми судового рішення.

Вікторія Васецька після розгляду теми: “Виправлення описок і арифметичних помилок, роз’яснення рішення. Питання, що вирішуються судом при виконанні вироку”  запропонувала суддям-учасникам для виконання практичні завдання.

Роботу в малих групах проводили фасилітатори Вікторія Васецька, Ніна Коваленко, Олена Свістунова, Микола Перекопський та Вікторія Міхеєва.

 Відповідно до статті 80 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” зы змінами та доповненнями станом на 28.03.2015 суддями-тренерами проведено анкетне оцінювання суддів, які брали участь у тренінгу.

Традиційно, після закінчення тренінгу, працівники регіонального відділення з метою удосконалення навчального процесу провели анкетне опитування учасників.

Підводячи підсумки, учасники тренінгу подякували викладачам та організаторам за проведений на високому рівні тренінг.