Національна школа суддів України

Напрями співпраці з Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва

4 листопада 2021 року в місті Києві Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України (НШСУ), провів онлайн–зустріч зі Штефаном Хюльсхьорстером, директором Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ). Учасниками зустрічі також були Вольфрам Гертіг, старший менеджер проєктів IRZ, Геннадій Рижков, юридичний радник IRZ та Тетяна Пустовойтова, начальниця відділу міжнародного співробітництва НШСУ.

Метою зустрічі керівництва Національної школи суддів України та Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва, яких пов’язує тривала успішна співпраця, було обговорення напрямів та механізмів взаємодії у 2022 році.

Микола Оніщук коротко поінформував партнерів про сучасний стан судової реформи в Україні та окреслив пріоритетні напрямки роботи установи в найближчому майбутньому.

У свою чергу Штефан Хюльсхьорстер поінформував про перспективи та можливості IRZ щодо співпраці з НШСУ.

Були обговорені можливості залучення німецьких експертів до проведення у лютому наступного року програми підготовки суддів Вищого антикорупційного суду. Також німецькі колеги підтримали ідею проведення міжнародної конференції високого рівня, присвяченої двадцятиріччю суддівської освіти в Україні, запрошення до участі представників суддівських шкіл Європи, зокрема Німеччини, та провідних міжнародних експертів для обміну досвідом.

Окрім цього, була обговорена приблизна тематика навчальних заходів для суддів (вебінари, семінари, круглі столи тощо), до яких можливе залучення німецьких експертів для обміну досвідом та участі у дискусіях, зокрема, щодо забезпечення єдності судової практики та врахування судової практики вищих судів нижчестоящими судами, а також обґрунтування суддями рішень у разі відхилення від усталеної практики й професійної процесуальної і позапроцесуальної комунікації в судах тощо.

Партнери визначили подальші кроки співпраці та обговорили механізми залучення й подальшої участі експертів Фонду в заходах з підготовки представників судової влади України.