Національна школа суддів України

Напрями вдосконалення адміністративного судочинства

23 січня 2015 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук був присутнім на засіданні Пленуму Вищого адміністративного суду України, на якому обговорювався стан здійснення правосуддя Вищим адміністративним судом України у 2014 році.

Микола Оніщук взяв участь в обговоренні стану здійснення правосуддя. Зокрема, ректор зазначив, що адміністративна юстиція в минулому році забезпечила розгляд спорів щодо двох загальнонаціональних виборчих кампаній – виборів президента України та народних депутатів України. Він також відмітив, що основні показники адміністративної юстиції не погіршилися.

Микола Васильович зазначив, що саме у 2014 році судді Вищого адміністративного суду України уперше пройшли підготовку, яка була організована Національною школою суддів України.

Говорячи про перспективи вдосконалення судової системи України та правосуддя в цілому, ректор наголосив на необхідності збереження та розвитку адміністративної юстиції, зокрема виділення її в окрему гілку, яка б існувала поруч з конституційною та загальною юстиціями.

Водночас, ректор привернув увагу учасників пленуму на доволі значну кількість постанов Верховного Суду України, якими скасовані рішення Вищого адміністративного суду України, зокрема 146, що становить майже третину від розглянутих Верховним Судом України заяв про перегляд рішень Вищого адміністративного суду України.

На думку ректора, необхідно додатково проаналізувати причини, які призвели до такого стану справ та вжити заходи щодо підвищення якості рішень Вищого адміністративного суду України для дотримання єдності судової практики.

Цьому могло б слугувати збільшення числа суддів у складі колегій, які розглядають справи в цьому касаційному суді та кількості рішень, які ухвалюються палатами Вищого адміністративного суду України.