Національна школа суддів України

Нарада з питань підготовки програм підвищення кваліфікації суддів та працівників апаратів судів

1 жовтня 2020 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук провів координаційну нараду з питань підготовки програм підвищення кваліфікації суддів та працівників апаратів судів.

У нараді, яка одночасно проходила в режимах офлайн та онлайн, взяли участь проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна, керівники відділів Національної школи суддів України та наукові працівники цих відділів, а також директори та заступники директорів регіональних відділень.

На початку зустрічі Микола Оніщук окреслив коло проблемних питань, які виникають у процесі підготовки навчальних програм. Серед них він виділив підвищення рівня якості формування навчальних програм підготовки та підвищення кваліфікації суддів і працівників апаратів судів, забезпечення кадровим ресурсом (тренерами, лекторами) для проведення навчальних заходів НШСУ та, зокрема, її регіональні відділення, а також залучення сучасних технічних елементів навчання в практику Національної школи суддів України.

Як було відзначено, з метою підвищення професійного рівня викладачів (тренерів) та розширення тематики навчальних програм за наказом ректора в структуру НШСУ введено інститут експертів-консультантів, який сприятиме формуванню якісних навчальних програм підготовки суддів, а також контролюватиме роботу Школи в цьому напрямку і строки подання програм на затвердження (рецензування).

Щодо проблеми дефіциту кадрового ресурсу для проведення навчальних заходів, то було рекомендовано вирішувати її за рахунок залучення в якості викладачів (тренерів) фахових й авторитетних суддів з інших регіонів. При цьому, як було наголошено, основний акцент слід робити на суддях апеляційних інстанцій, оскільки саме вони є відповідальними за формування судової практики.

Також було підкреслено, що в умовах карантину особливої ваги в практиці Національної школи суддів України набули дистанційні форми навчання, які дозволяють проводити навчальні заходи в режимі онлайн. Тому автори навчальних програм мають враховувати міжнародний досвід використання сучасних технічних елементів навчання під час формування програм підготовки та підвищення кваліфікації суддів і працівників апаратів суддів.