Національна школа суддів України

Народний артист України, відомий актор театру та кіно Олександр Биструшкін днями завітав до Національної школи суддів України

Народний артист України, відомий актор театру та кіно Олександр Биструшкін днями завітав до Національної школи суддів України

8 лютого 2013 року в рамках Програми підготовки суддів місцевих загальних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей  та міста Києва, призначених на посаду судді вперше, виступив з лекцією Олександр Павлович Биструшкін – народний артист України, член Національної комісії ЮНЕСКО, Національної спілки театральних діячів та Національної спілки кінематографістів.

Відповідно до вищезгаданої Програми, темою лекції цього дня була “Майстерність судді у спілкуванні з учасниками судового процесу”. Варто наголосити, що лекційне заняття Олександр Павлович Биструшкін розпочав вступним словом про моральну красу і духовну велич, як складову професії судді.

“Ви вирішуєте долю інших людей. Громадянин, його честь і воля – у Ваших руках, і, якщо Ви на сто відсотків не будете впевнені у правильності рішення – не беріть на себе відповідальність за чуже життя.”

Проводячи паралель між особливостями професії судді та актора, виступаючий продемонстрував присутнім майстер-клас з акторської та ораторської майстерності, зокрема щодо: правильного вибору постави, значення погляду, маніпуляції голосом, активної роботи апарату артикуляції, розвитку дикції, використання мови жестів:

 “В театрі, маючи фабулу п’єси, актор знає що за чим і як, має постійних партнерів по сцені, старанно відпрацьовує мізансцени. Бути ж суддею набагато складніше, адже Ви граєте цю виставу у цьому конкретному складі лише один раз.”

Доповідач звернув увагу суддів на необхідності чіткої вимови слів з тим, щоб підсудний не тільки міг почути вирок, але і мав можливість зрозуміти його. Для цього, за словами метра театрального мистецтва, потрібно: 1) правильно використовувати органи мовлення; 2) робити щоденні вправи для артикуляції; 3) розуміти будову слів.

Озвучені під час лекції таємниці та тонкощі процесу спілкування судді з учасниками судового процесу, не залишили байдужими жодного слухача.  В ході викладання Олександр Павлович Биструшкін задавав риторичні питання, використовував влучні цитати з обраної тематики:

“Я думаю, що першою ознакою справжньої величі людини є її скромність. Під скромністю я не маю на увазі сумніви у власних силах. Але справді великі люди володіють дивним усвідомленням того, що велич не у них самих, а лише здійснюється через них. І вони бачать божественне у кожній людині і є безкінечно, безрозсудно, неймовірно милосердні” – процитував виступаючий впливового англійський письменника початку XIX століття Джона Раскіна.

Завітали до конференц-залу аби послухати вживу талановитого актора та справжнього майстра слова суддя Апеляційного суду провінції Онтаріо Канади Марк Розенберг і директор із юридичних та освітніх питань групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Дональд Чіассон, які в цей день, перебували з офіційним візитом в Національній школі суддів України в рамках українсько–канадського проекту “Суддівська освіта задля економічного розвитку”.

На завершення лекції Олександр Павлович Биструшкін побажав успіху слухачам та запевнив, що не існує безвихідних ситуацій, треба тільки вірити у те, що ти потрібний у цьому житті:

“Знаєте, на моєму столі завжди лежить дві книги на той випадок, коли я відчуваю безвихідь. Перша книга – це Кобзар, а друга, звичайно, Біблія. Читаючи “Заповіт” Шевченка, відкривається така глибина болю і страждань поета, про яку ніхто не говорить. І тоді розумієш, що твої негаразди – це лише пил!”

 

Шановний, Олександре Павловичу! Користуючись нагодою, хочемо щиро подякувати Вам за Вашу роботу! Маємо на увазі не тільки доброзичливий і відкритий тон корисної лекції з суддівської майстерності, але й Вашу наполегливу й терплячу працю зі створення “Аудіоантології української поезії” задля збереження і розвитку багатовікової української культури.