Національна школа суддів України

Насичена підготовка суддів місцевих загальних судів

17 травня 2021 року Національна школа суддів України в місті Дніпро розпочала тижневу онлайн–підготовку суддів місцевих загальних судів.

Розпочав онлайнову підготовку суддів директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко. Він ознайомив суддів із програмою підготовки та регламентом роботи.

Для проведення тижневої підготовки викладачами запрошено суддів Верховного Суду Дмитра Луспеника, Наталію Сакару, Дмитра Гудиму, Світлану Яковлєву, Ірину Воробйову, Олексія Осіяна,  Олену Ситнік, Василя Крата, Євгена Петрова, спілкування з якими буде сприяти підтриманню кваліфікації колег із місцевих загальних судів і підвищенню ними професійного досвіду.

Суддя Конституційного Суду України Галина Юровська презентує доповідь щодо права власності в юридичних позиціях Конституційного Суду України та конвеційних стандартах захисту права власності, зокрема, у рішенні Європейського суду “Світлана Ільченко проти України”.

Актуальні питання розгляду кримінальних справ щодо злочинів у комп’ютерних мережах, кібербезпеки та прав людини в мережі Інтернет розкриє заступник начальника відділу науково–методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського самоврядування Олександр Іщенко. Провідна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Тетяна Богданевич висвітлить питання щодо цифровізація в судах та використання штучного інтелекту. Віра Гайдук, головна спеціалістка Дніпровського регіонального відділення презентує упровадження гендерного підходу в судову систему України.

Питання, пов’язані з призначення покарання у кримінальних справах буде представлено суддею Андрієм Мазницею. Правовий аналіз рішень Європейського суду  “Кін проти України”, “Вега та інші проти України”, “Гарбуз проти України”, “Кінаш і Дзюбенко проти України” представить суддя Ірина Шаповалова.  

Під час тижневої підготовки Георгій Попов, національний експерт проєкту Ради Європи “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні”, доктор юридичних наук висвітлить тему: “Система міжнародних і національних правових актів, що визначають правовий статус дитини, яка перебуває у контакті/конфлікті із законом. Зміст поняття “найкращі інтереси дитини”.

До програми підготовки включено тренінг: “ Актуальні питання надання слідчим суддею дозволу на проведення обшуку, огляду та тимчасового доступу до речей і документів ” (модераторсуддя Максим Ходаківський).

Заняття із суддями проводяться за допомогою сучасних інтерактивних методів підготовки дорослої аудиторії.

Повні тексти програм підготовки суддів, зокрема, на тренінгах розміщені на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.