Національна школа суддів України

Насичений вересень

Насичений вересень


Основним завданням відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів є організаційне забезпечення навчального процесу в Національній школі суддів України, а саме: підготовки призначених та обраних суддів; суддів, призначених на адміністративні посади; періодичного навчання суддів з метою підвищення рівня кваліфікації та підготовки працівників апаратів судів.

У вересні 2014 року зазначений відділ має забезпечити виконання розроблених розкладів навчальних занять відповідно до графіків підготовки суддів та працівників апаратів судів.

Корисним для суддів місцевих загальних судів Київської області має бути семінар на теми:  “Вирішення судом спорів, пов’язаних із захистом прав споживачів”. “Практика розгляду судами цивільних справ про визнання правочинів недійсними”, організований спільно з Апеляційним судом Київської області (конференц–зала Апеляційного суду Київської області).

Для працівників апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ буде проводитися підготовка на теми:  “Загальні вимоги до ведення діловодства у вищих спеціалізованих судах. Вимоги до оформлення документів (ДСТУ 4163–2003)”. “Основні вимоги до підготовки та оформлення ділових листів. Рекомендації щодо порядку підготовки відповідей різним категоріям адресатів (вищим і центральним органам державної влади; установам, організаціям та їх посадовим особам; громадянам). Основи ділової української мови”, організована спільно з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ (конференц–зала Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ).

З 8 до 19 вересня 2014 року в конференц–залі  Апеляційного суду міста Києва буде проводитися підготовка суддів місцевих загальних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей  та міста Києва, призначених на посаду судді вперше, які працюють не більше двох років.  

У приміщенні Національної школи суддів України буде проводитися підготовка секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських, окружних та апеляційних адміністративних судів.

Перша навчальна сесія для викладачів дворічного Проекту “Адвокація та підвищення спроможності Уряду у сфері міграції”, організована спільно з Вищим адміністративним судом України  та Всеукраїнською Благодійною Фундацією “Право на Захист”, Громадською спілкою  “Українська Гельсінська спілка з прав людини” буде проведена у приміщенні  конференц–зали Етнографічного комплексу “Українське село” в селі  Бузова Києво – Святошинського району Київської області.

За допомогою Вищого господарського суду України в його приміщенні пройде підготовка голів та заступників голів місцевих господарських судів, а також суддів місцевих господарських судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей  та міста Києва, призначених  на посаду судді вперше.

Спільно з Апеляційним судом Київської області буде організований семінар на теми:  “Застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового вилучення майна та арешту майна”. “Застосування практики ЄСПЛ при розгляді кримінальних проваджень”.

Наприкінці вересня відділ підготовки суддів та працівників апаратів судів буде проводити в місті Києві підготовку голів та заступників голів місцевих загальних судів.

У приміщенні Київського апеляційного адміністративного суду відбудеться підготовка суддів окружних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей  та міста Києва, а також підготовка помічників суддів і консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

Спільно з Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ відділ проведе також підготовку працівників апарату цього суду на теми:  “Проблемні питання визначення категорій цивільних справ. Проблемні питання, що виникають у вирішенні спорів про відшкодування моральної шкоди; цивільно-правової відповідальності нотаріуса; при розгляді земельних спорів. Особливості перегляду постанови по справі про адміністративне правопорушення в разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань у вирішенні справи судом”, “Актуальні питання організації прийому громадян у суді, розгляду звернень і запитів. Організація діловодства та порядок роботи зі зверненнями громадян, правові підстави їх розгляду. Порядок ведення архівного діловодства в суді. Організація контролю та виконавської дисципліни в органах влади”, “Проблеми виокремлення суб’єктно-об’єктного складу при розгляді справ у порядку позовного, наказного та окремого проваджень. Особливості виконавчого провадження та проблеми при повороті виконання рішень в апеляційному та касаційному провадженнях”.

На підведенні підсумків навчальних заходів учасники будуть мати змогу висловити свої побажання та пропозиції. Після закінчення підготовки кожному слухачу буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України

Практичні результати роботи відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів та регіональних відділень свідчать про те, що організація підготовки забезпечується якісно та своєчасно відповідно до запланованих заходів.