Національна школа суддів України

НАЦІОНАЛЬНА ШКОЛА СУДДІВ УКРАЇНИ РОЗПОЧАЛА СПЕЦІАЛЬНУ ПІДГОТОВКУ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ СУДДІ


НАЦІОНАЛЬНА ШКОЛА СУДДІВ УКРАЇНИ РОЗПОЧАЛА

СПЕЦІАЛЬНУ ПІДГОТОВКУ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ СУДДІ

 

     4 лютого 2013 року Національна школа суддів України розпочала проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. Урочисті заходи з нагоди події відбулись у чотирьох провідних юридичних вищих навчальних закладах України, а саме: Київському національному університету імені Тараса Шевченка, Львівському національному університеті імені Івана Франка, Національному університеті “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого” та Національному університеті “Одеська юридична академія”.

     Спеціальна підготовка кандидатів на посаду судді проводиться за денною та заочною формами навчання. Тривалість підготовки становить шість місяців. Основним призначенням підготовки є формування в кандидата на посаду судді фахових умінь і навичок, а також високої моральності та професійної культури. Процес підготовки забезпечуватимуть високопрофесійні викладачі, серед яких як науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів України, так і судді-викладачі. Важлива місія під час проходження практичної частини навчання покладається на суддів-наставників, які будуть здійснювати керівництво проходженням стажування і є відповідальними за підготовку слухачів до виконання функцій судді.

    Одне із основних завдань спеціальної підготовки – навчити кандидата суддівським навичкам, фаховим умінням ще до зайняття посади професійного судді. Про це у вступному слові на церемонії відкриття спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді в Київському національному університету імені Тараса Шевченка зазначила проректор Національної школи суддів України Оксана Петрівна Кучинська.

     Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Леонович Самсін, виступаючи перед кандидатами, відмітив цінність практичного навчання для кандидатів на посаду судді під керівництвом діючих суддів-практиків, досвід яких має допомогти кандидатам грамотно спланувати та розпочати роботу на омріяній посаді. Окреме завдання спеціального навчання Ігор Леонович Самсін вбачає в підготовці до складення кваліфікаційного іспиту. Міжнародні стандарти професійної сертифікації, які діють в Україні як державний стандарт, передбачають, що оцінювання підготовки фахівців у будь-якій сфері повинні здійснювати професіонали цієї ж сфери, які можуть незаангажовано та якісно оцінити рівень підготовки майбутнього судді.  Тому, до процесу поточного оцінювання спецпідготовки будуть залучені найдосвідченіші – судді Верховного Суду України та судді вищих спеціалізованих судів.

    Під час відкриття спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Вадим Іванович Фесенко зазначив, що цей захід – це черговий крок на шляху започаткованої Президентом України судової реформи в державі. Результатом таких дій стане підготовка якісно нового суддівського корпусу, який закладе підвалини нової судової системи. Звертаючись до кандидатів, Вадим Іванович Фесенко наголосив, що попереду в них ще довгий шлях та побажав успіхів, терпіння та натхнення.

     Перед початком навчання із напутніми словами перед кандидатами виступили проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Анатолійович Бугров, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Миколайович Міщенко, заступник голови Вищого господарського суду України Анатолій Йосипович Осетинський, суддя Вищого адміністративного суду України Олександр Васильович Гашицький, декан юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван Сергійович Гриценко. Виступаючі побажали кандидатам успіху, перемог, прихильної долі, стати гідною заміною досвідченій генерації суддів та сприятливого шляху до професійних вершин на благо України.

     Нагадаємо, що обов’язковість проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді визначена Законом України “Про судоустрій і статус суддів”. Президент України Віктор Федорович Янукович неодноразово вказував на необхідність якнайшвидшого запровадження спеціального навчання кандидатів у судді в Національній школі суддів. Про проведення першого добору кандидатів із запровадженням спеціальної підготовки Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила 5 листопада 2012 року, а 20 грудня 2012 року відбулось анонімне тестування кандидатів, за результатами якого слухачами Національної школи суддів України було зараховано 631кандидата на посаду судді.