Національна школа суддів України

Національна школа суддів України запроваджує у практику нові форми навчання суддів

23 жовтня 2013 року у приміщенні Національної школи суддів України для суддів господарських судів міста Києва, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Рівненської, Хмельницької областей, які проходять  двотижневу підготовку було проведено семінар на тему: “Практичні проблеми, які виникають при вирішенні господарських спорів”.



З вітальним словом до суддів звернувся проректор Володимир Мазурок, який ознайомив присутніх із програмою заходу, метою його проведення та складом учасників. Метою проведення цього семінару для суддів було запровадження нових інтерактивних форм підготовки, зокрема, шляхом роботи в малих групах, створення умов для обміну досвідом та обговорення суддями практично значущих проблем, поєднання освіти суддів із практичними завданнями суддівської діяльності, набуття знань і навичок, необхідних у повсякденній роботі. Такі освітні нововведення становлять черговий крок у реалізації стратегічного плану Національної школи суддів України щодо оновлення методологічних підходів до викладання. Володимир Мазурок висловив упевненість, що подібні заходи стануть регулярними у практиці Національної школи суддів України, оскільки триває робота над новими курсами для суддів за підтримки і сприяння українсько– канадського проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку”, який впроваджується Національним суддівським інститутом Канади за фінансової підтримки Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі і розвитку.

Структурно семінар для суддів складався із декількох частин (сесій). Перша частина семінару стосувалася побудови ефективного навчального середовища для суддів.


Для виконання даного завдання судді в малих групах з використанням фліп–чарт методу визначали та обговорювали проблеми, з якими може стикнутися суддя протягом перших років роботи на посаді. Презентація результатів обговорення проблем викликала жваву дискусію учасників та показала неабияку зацікавленість суддів у підготовці подібного характеру.

Пізніше судді вирішували тестові запитання для перевірки власних знань практики Європейського суду з прав людини та останніх рішень Верховного Суду України в господарських спорах.

Основна частина семінару була присвячена обговоренню підготовлених самими суддями фабул справ із проблемних питань правозастосування. Судді отримали можливість поставити запитання один одному та отримати коментарі від суддів–експертів, якими були суддя Вищого господарського суду України, член Ради суддів України Інна Алєєва та суддя Вищого господарського суду України у відставці Ольга Подоляк.


На завершення модератор семінару – начальник відділу науково–методичного забезпечення діяльності ВККС України Олександр Іщенко підвів підсумки ранкового тестування та надав суддям можливість висловити побажання і власні враження від заходу, оцінити новий навчальний формат.

Разом із суддями в семінарі взяв участь Ігор Осика, керівник українського офісу проекту “Освіта суддів – для економічного розвитку”. Він позитивно оцінив організацію заходу і ті практичні кроки, яких вживає Національна школа суддів України щодо оновлення методології викладання.  

 

P.S. Відділ науково–методичного забезпечення діяльності ВККС України висловлює щиру вдячність усім суддям, які взяли активну участь у підготовці фабул справ та їх обговоренні у групах.

З відгуками суддів про семінар можна буде ознайомитись незабаром із узагальнення результатів їх анкетування.

Емоції і усміхнені обличчя суддів можна побачити вже зараз у фотогалереї.