Національна школа суддів України

Національна школа суддів України завершила спеціальну підготовку кандидатів на посаду судді відбору 2013 року

Національна школа суддів України завершила спеціальну підготовку  кандидатів на посаду судді відбору 2013 року

У неділю 8 вересня 2013 року, в переддень до здачі кваліфікаційного іспиту, 630 кандидатів на посаду судді зібралися в Актовій залі Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Усі вони успішно подолали ключовий етап нового порядку призначення на посаду судді вперше – проходження спеціальної підготовки кандидата на посаду судді.


Як відомо, слухачі Національної школи суддів України впродовж шести місяців проходили спеціальну підготовку на базі чотирьох провідних юридичних вишів – Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету “Юридична академія імені Ярослава Мудрого” і Національного університету “Одеська юридична академія”.


Організована Національною школою суддів України спеціальна підготовка кандидатів на посаду судді стала однією із підвалин побудови в Україні нової високоякісної судової системи – звершення правосуддя кваліфікованими, професійними та високоморальними суддями. Успішне проходження спеціальної підготовки слухачами свідчить про високий рівень здобутих теоретичних знань майбутніх суддів, їх достатню зрілість і готовність здійснювати правосуддя, а також необхідні особисті і моральні якості, які повинен мати кандидат на посаду судді.


Із завершенням підготовки вітали слухачів та працівників Національної школи суддів України, які на високому рівні організували проходження спеціальної підготовки, представники Адміністрації Президента України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, керівники вищих юридичних навчальних закладів, судді-викладачі та науковці.


Так, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Леонович Самсін у вітальному слові наголосив, що вручення свідоцтв про проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді вперше є знаковою подією, яка знаменує підбиття підсумків самовідданої роботи працівників Національної школи суддів України, суддів-викладачів, а також самих кандидатів – слухачів НШСУ. Він відмітив, що новостворена національна система відбору та підготовки кандидатів на посаду судді є запорукою підвищення якості здійснення правосуддя. І в створенні цієї системи відігравав визначну роль науково-педагогічний потенціал НШСУ.


Підсумовуючи свій виступ, Ігор Самсін закликав слухачів пам’ятати, що суддя повинен бути прикладом законослухняності, порядності, виваженості та побажав їм  успішного та цікавого шляху і підкорення вершин професійної майстерності.


У свою чергу, керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Вадим Іванович Фесенко також привітав кандидатів на посаду судді та колектив НШСУ із завершенням курсу спеціальної підготовки. Будучи переконаним у неоціненному досвіді, який слухачі здобули під час проходження спеціальної підготовки, він запевнив, що державою зроблено чимало задля підвищення якості правосуддя – зокрема, глибинні зміни відбулися у законодавстві, торкнулись питань у сфері судоустрою, адвокатури, кримінального процесу. Ці зміни мають на меті посилити захист прав людини і громадянина в Україні. Такі ж завдання покладаються на нове покоління суддів, відтак Вадим Фесенко побажав  кандидатам на посаду судді терпіння, натхнення та успіху на майбутньому професійному шляху.


Привітав випускників і проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Анатолійович Бугров. У своєму виступі він наголосив, що  в курс спеціальної підготовки, насамперед, було закладено принципи практичної спрямованості та орієнтованості спеціальної підготовки на оволодіння кандидатами уміннями і навичками, які необхідні для відправлення правосуддя. Привітавши кандидатів на посаду судді із успішним завершенням навчання,  Володимир Анатолійович  побажав їм завжди керуватися у своїй майбутній професійній діяльності законом, справедливістю і добром.


Про перший досвід організації спеціальної підготовки, його особливості та здобутки розповіла тимчасово виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Георгіївна Шукліна. “Сьогодні можна впевнено сказати, що Національна школа суддів України виконала покладене на неї державою завдання – запровадила та успішно провела спеціальну підготовку на посаду судді. Першопрохідці серед кандидатів на посаду судді, які мали честь та обов’язок проходити спеціальну підготовку, будуть знаходитись під пильною увагою держави і суспільства, на них покладаються великі надії і сподівання, від них очікуються зважені, справедливі рішення”, – зазначила Наталія Георгіївна. Вона побажала випускникам успішно пройти решту шляху до омріяної посади, невтомно професійно зростати та бути гордістю для держави і суспільства.


Від імені слухачів, які проходили спеціальну підготовку, подякував  викладачам та працівникам Національної школи суддів України  кандидат на посаду судді Микола Миколайович Скиба. Він високо оцінив особистий інтелектуальний внесок викладачів у процес навчання та відмітив, що  спеціальна підготовка дозволила здобути високий рівень теоретичних знань, а навчання було не тільки корисним, але й цікавим – адже викладачами були застосовані інноваційні методики та концептуально нові підходи до викладення матеріалу. Крім того, слухачі мали унікальну можливість перейняти безцінний досвід від високопрофесійних суддів із багаторічним стажем, які взяли участь у процесі спеціальної підготовки. Високої оцінки заслуговує й рівень організації проходження слухачами стажування у судах загальної юрисдикції, яке здійснювалось під керівництвом досвідчених суддів наставників для опанування кандидатами на посаду судді необхідними навичками для роботи на посаді судді.


Після вітальних слів розпочалася церемонія вручення кандидатам на посаду судді свідоцтв Національної школи суддів України про успішне проходження спеціальної підготовки.


Отримавши свідоцтва, кандидати на посаду судді стали на крок ближче до призначення на посаду. Водночас, перший випуск кандидатів на посаду судді, які успішно пройшли спеціальну підготовку, – це надзвичайно важливий крок у формуванні в Україні високопрофесійного суддівського корпусу.