Національна школа суддів України

Розпочато підготовку суддів місцевих загальних судів

16–20 вересня 2024 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою захід відкрив Іван БАЛАКЛИЦЬКИЙ – начальник відділу підготовки суддів, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, який зазначив, що програма підготовки сформована з урахуванням пропозицій судів та з огляду на актуальніші теми пов’язані з розглядом справ під час воєнного стану в Україні, а також подякував суддям Верховного Суду, а також апеляційних і місцевих судів за участь у підготовці суддів.

Тижневу підготовку суддів розпочато із лекції судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидата юридичних наук, доцента Алли ОЛІЙНИК на тему: “Верховенство права як засада цивільного судочинства”.

Упродовж пяти днів з актуальними темами перед суддями виступлять судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Владислав ШИПОВИЧ, Олена БІЛОКОНЬ, Наталія САКАРА, судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Микола МАЗУР, Наталія МАРЧУК, Світлана ЯКОВЛЄВА, Олександра ЯНОВСЬКА, суддя Харківського апеляційного суду Віктор ЯЦИНА, керівник проєкту РЄ “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”, кандидат юридичних наук Ірина КУШНІР, головний спеціаліст-психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка ФАРАФОНОВА, головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана КАБИШ, викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія АХТИРСЬКА.

Під час навчання учасники матимуть змогу прослухати фахові тематичні виступи викладачів щодо верховенства права як засади цивільного судочинства в умовах воєнного стану, написання судового рішення щодо воєнних злочинів, підготовчого провадження та його ролі у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи, проблемних питань судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції, електронних доказів в цивільному судочинстві, Римського статуту та імплементації стандартів міжнародного кримінального судочинства, доказів та доказування у кримінальному судочинстві, мовного оформлення судово-процесуальних документів.

Про актуальні рішення в цивільному та кримінальному судочинстві та практику Європейського суду з прав людини поінформує керівник проєкту РЄ “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”, кандидат юридичних наук Ірина КУШНІР.

Про особливості розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої внаслідок збройної агресії РФ проти України розповість суддя Харківського апеляційного суду, доктор філософії в галузі права Віктор ЯЦИНА.

Тему діджиталізації  цивільного судочинства та забезпечення права на доступ до суду та використання інформаційних технологій  для належного повідомлення учасників судового процесу розкриє суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук, доцент Наталія САКАРА.

Владислав ШИПОВИЧ -  суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді проведе лекцію присвячену особливостям розгляду справ про спадкування.

Також буде розглянута актуальна тема нових категорій трудових спорів в сучасній судовій практиці, з якою виступить  Олена БІЛОКОНЬ.

Під час лекції судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Олександри ЯНОВСЬКОЇ судді  поглиблять свої професійні знання та покращать практичні навички з питань забезпечення права на захист у кримінальних провадженнях.

Під час навчання в рамках підготовки судді поглиблять знання на тренінгу: “Розгляд справ щодо сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом”. Модератором якого буде Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ – директор Дніпровського регіонального відділення НШСУ.

За підсумками підготовки кожен учасник отримає Сертифікат Національної школи суддів України.