Національна школа суддів України

Наукова-дослідна робота у сфері правосуддя: координація та рух по висхідній

23 грудня 2014 року в Національній школі суддів України відбулося засідання Науково–методичної ради.  На засідання Науково–методичної ради, представленої в оновленому складі, зібралися працівники установи, знані вчені, які представляють провідні юридичні вищі навчальні заклади, а також високоповажні судді–практики. На ньому були присутні Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков та член комісії  Михайло Макарчук.



  Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук привітав очільника Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з обранням і активізацією роботи важливого органу суддівського управління.

  Сергій Козьяков у свою чергу висловив сподівання, що невдовзі буде підвищено насиченість співпраці між установами. На сьогодні обговорено підходи та бачення розвитку судової системи й суддівської освіти та встановлено, що цілі, завдання та прагнення у цих питаннях є співзвучними в обох установах, – зазначив Голова. Реформування суддівської освіти та зростання кваліфікованості суддів – безумовний пріоритет, тому важливо, щоб Національна школа суддів України зберігала динаміку та розвивалася по висхідній, – підсумував Сергій Козьяков.

               

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук привітав учасників засідання та представив на їх розгляд порядок денний:

  • Про Концепцію національних стандартів суддівської освіти
  • Про Типові плани підготовки суддів та працівників апаратів судів на 2015 рік
  • Про виконання плану науково-дослідної роботи Національної школи суддів України у 2014 році та план науково-дослідної роботи Національної школи суддів України на 2015 рік
  • Про роботу Науково-методичної ради Національної школи суддів України у 2014 році та план роботи Науково-методичної ради Національної школи суддів України на 2015 рік

     

 Ректор представив для обговорення Концепцію національних стандартів суддівської освіти.  Він зазначив, що стандарти відображають бачення Національної школи суддів України щодо того, якою має бути суддівська освіта. Документ визначає систему стандартів змісту та методик викладання, базованих на формуванні суддівських навичок, та має метою організацію підготовки суддівських кадрів на системній, стандартизованій і науково обґрунтованій основі. Як зауважив Микола Оніщук, документ готувався за підтримки програм і проектів міжнародної технічної допомоги, позитивно оцінений міжнародним експертним середовищем і є унікальним для більшості систем судської освіти. Водночас, розробка стандартів це лише початок, адже підготовка програм, курсів та викладачів у подальшому має узгоджуватись із національними стандартами.  Запровадження стандартів є частиною  та орієнтиром реформування суддівської освіти, їх імплементація в систему підготовки можлива вже у 2015 –2016 роках, – підсумував ректор.

  У ході обговорення, відзначались новаторські підходи в написанні документа, відповідність його європейським стандартам, актуальність для суддівської освіти. Оскільки документ отримав позитивні відгуки, було прийнято рішення його схвалити.

  Науково–методична рада  далі зосередилася на розгляді типових планів підготовки суддів та працівників апаратів судів на 2015 рік. Зазначені документи представив проректор з підготовки кадрів для судових органів Анатолій Костенко. Основною базою для розробки Типового плану на 2015 рік є попередні типові плани з урахуванням побажань слухачів, які пройшли підготовку та висловили свої враження про сильні та слабкі сторони процесу підготовки та його тематик,– зазначив проректор.

  Не дивлячись на суттєві досягнення в упровадженні нових інтерактивних методів і форм навчання, значення типових планів наразі не можна недооцінювати. Вони є визначальними, як для викладачів, так і для слухачів, бо саме в них зазначені теми занять, які варто готувати, та які знання будуть отримані в результаті підготовки, – наголосив Анатолій Костенко.

  Члени Науково-методичної ради, обговорюючи типові плани, висловилися за необхідність закладення в них можливості впровадження нових актуальних тем. Констатувалась потреба в поглиблені тем виборчого, податкового законодавства, тлумачення правових актів. Разом з тим було відзначено високий рівень підготовки типових планів, їх глибину та конкретику, визначальну роль для освітнього процесу суддів.

  Було досягнуто домовленості, що висловлені до типових планів побажання та зауваження будуть систематизовані для подальшого втілення.

  Наступним пунктом порядку денного було обговорення виконання плану науково–дослідної роботи Національної школи суддів України у 2014 році, та відповідного плану на прийдешній  рік. 

  Проректор з науково–дослідної роботи Наталія Шукліна розповіла про здійснення науково–дослідної діяльності в Національній школі суддів України, як складової Стратегічного плану розвитку установи на 2014–2018 роки. Констатувалось, що здійснення науково–дослідної діяльності було спрямоване на одержання та використання нових знань у сфері підготовки висококваліфікованих кадрів для судової системи, наукового забезпечення діяльності судів та інших органів системи судоустрою шляхом здійснення фундаментальних і прикладних наукових досліджень, проведення науково–дослідної та науково–методичної роботи згідно із завданнями Національної школи суддів України. 

 Значних успіхів науковцям установи вдалося досягти у сфері розробки нових програм і курсів. Зокрема, фундаментальних курсів, які  складають зміст стандартизованої програми підготовки суддів першого року призначення.  Упродовж року активно розвивалась ініціатива  щодо підготовки енциклопедії правосуддя, роботу над якою планується завершити вже в наступному році. Ще одним важливим напрямком наукової роботи є   підготовка колективної монографії, присвяченої теоретико–методологічним проблемам перегляду судових рішень в Україні, –  до участі в авторському колективі якої Наталія Шукліна запросила присутніх на засіданні фахівців. Успіхом року стало також включення науково–практичного та науково–методичного видання “Слово Національної школи суддів України” до переліку наукових фахових видань, що затверджує ВАК України  – підкреслила Наталія Шукліна.

План і виконання  науково–дослідної роботи Національної школи суддів України та роботи Науково–методичної ради після обговорення було схвалено.

  Підсумовуючи засідання Науково–методичної ради, ректор Микола Оніщук наголосив, що координація здійснення сучасних кваліфікованих наукових дослідженнях з питань судоустрою, судочинства та правосуддя є завданням, яке держава поклала на  Національну  школу суддів України. Національна  школа суддів України демонструє спроможність та бажання це завдання виконувати, – підкреслив ректор. Тому він запросив представників суддівського та наукового співтовариств до активної співпраці  у сфері наукових дослідженнях з питань правосуддя на базі Національної  школи суддів України.