Національна школа суддів України

Науковий погляд на перегляд судових рішень в Україні

5 лютого 2015 року в Національній школі суддів України відбулося  засідання авторського колективу монографії “Перегляд судових рішень в Україні: теоретико-методологічні проблеми”.


Ректор Національної  школи суддів України Микола Оніщук, як керівник  авторського колективу, повідомив його членів, що підготовка монографії – один з пріоритетних проектів у науково-методологічній діяльності установи. Ректор відмітив, що тема дослідження - правові засади апеляційного перегляду та касаційного оскарження судових рішень у національній правовій доктрині – майже недосліджена вітчизняною правою наукою. Це у свою чергу є причиною існуючих проблем у питаннях інстанційності, доступності правосуддя, правової визначеності та сталості.

Саме з метою теоретико-методологічного дослідження сутності та завдань апеляційного та касаційного перегляду судових рішень в Україні Національна школа суддів України розпочала роботу над монографією.  Микола Оніщук наголосив, що враховуючи актуальність та з метою забезпечення комплексності дослідження для роботи над виданням запрошено провідних фахівців, які ідентифікують себе із проблематикою перегляду судових рішень.

Співавтори монографії подискутували щодо актуальних питань методології конституційно-правового та законодавчого регулювання відносин щодо перегляду судових рішень в Україні та погодили авторство за розділами монографії. Під час обговорення наголошувалось, що результатом роботи має бути праця, яка дасть змогу сформувати в суспільстві новий рівень розуміння сутності касації. А це, у свою чергу, має допомогти у вирішенні ряду компетенційних, процесуальних та судоустрійних проблем сьогодення.

Очікується, що робота над монографію буде завершена до кінця 2015 року.

Довідково: Склад авторського колективу монографії “Перегляд судових рішень в Україні: теоретико-методологічні проблеми”