Національна школа суддів України

Науковий пошук відповідей на потреби та виклики правосуддя

 20 грудня 2016 року відбулося  розширене   засідання Науково-методичної ради Національної школи суддів України. Учасниками засідання окрім членів ради, були Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голови апеляційних судів.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук привітав учасників засідання та представив на їх розгляд порядок денний. Ректор звернув увагу, що для вирішення завдань, які постали  у ході судової реформи, особливо актуальною є координація кваліфікованих наукових досліджень у сфері судоустрою та судочинства.  Поточний та прийдешні етапи реформування потребують консолідації зусиль і взаєморозуміння органів судової влади, правничої та наукової спільноти заради досягнення спільної мети - побудови справедливого правосуддя – наголосив Микола Оніщук.

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк у своєму виступі запевнив, що Вища рада юстиції, а в найближчому майбутньому – Вища рада правосуддя, готова стати тим координатором, який буде співпрацювати і з суддями, і з Національною школою суддів України. Голова ВРЮ проінформував щодо актуальних аспектів забезпечення кадрового потенціалу судової системи, відповів на запитання голів апеляційних судів.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк у свою чергу поділився баченням щодо стану й перспектив фінансового й матеріального забезпечення органів та установ системи правосуддя.

Першим питанням порядку денного засідання була презентація результатів науково-дослідної роботи Національної школи суддів України у 2016 році та Плану науково-дослідної роботи на 2017 рік. Проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна представила вагомі наукові  напрацювання установи в 2016 році. Зокрема, на затвердження ради були винесені 17 посібників спрямованих на забезпечення навчального процесу підготовки суддів та кандидатів на посаду судді. Також були представлені завдання, на виконанні яких буде сконцентровано науковий потенціал суддівської освіти. 

Після обговорення Науково-методична рада схвалила напрацювання та план подальших досліджень.

Начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Тетяна Фулей представила розроблені Національною школою суддів України навчальні курси (тренінги) та навчально-методичні матеріали.  Презентовані розробки рекомендовані до впровадження в процес підготовки суддів.


Детально про заходи й процеси з підтримання і підвищення кваліфікації суддями у поточному році розповів проректор з підготовки кадрів для судових органів Анатолій Костенко. Проректор виніс на обговорення програми підготовки суддів для підтримання і підвищення кваліфікації на 2017 рік. Відповідні програми будуть впроваджені у навчальний процес після доопрацювання з урахуванням  пропозицій від суддів.

Підводячи підсумки розширеного засідання Науково-методичної ради Національної школи суддів України ректор подякував учасникам за роботу й активну позицію. Суддівська освіта й надалі працюватиме на задоволення реальних потреб суддівського співтовариства, тому Національній школі суддів України особливо важливо мати з ним постійний та щирий взаємозв’язок – наголосив Микола Оніщук. Ректор висловив переконання, що спільними зусиллями вже невдовзі вдасться вирішити всі ті сучасні виклики, які постали перед правосуддям.