Національна школа суддів України

Науково-методична рада: забезпечено умови для ефективної реалізації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді

30 жовтня 2014 року в Національній школі суддів України відбулося засідання Науково–методичної ради. На засіданні були присутні керівництво та наукові працівники установи, знані вчені, які представляють провідні юридичні вищі навчальні заклади України та високоповажні судді–практики.

Ректор Микола Оніщук звернув увагу членів Науково–методичної ради нанових завданнях суддівських освіти, які постали в ході реформування системи правосуддя. Зокрема, перегляд законодавчого регулювання підходів до кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу, удосконалення первинної підготовки кандидатів на посаду судді, мають наслідком докорінний перегляд відповідних програм підготовки слухачів, модернізацію форм та методів підготовки, – підкреслив ректор. 

Національна школи суддів України розробила проекти програми,навчального плану та порядку проходження спеціальної підготовки кандидатами на посаду судді. Презентацію цих документів здійснив проректор Володимир Мазурок, акцентувавши, що вони скеровують процес спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді на оволодіння слухачами навичок, необхідних для судді та формують принципово нову систему первинної підготовки. За допомогою новітніх методик з кандидатів буде сформовано суддів нової генерації, які будуть зорієнтовані на європейські стандарти захисту прав людини.Члени Науково–методичної ради дали позитивну оцінку напрацюванням, відмітили нову методичну базу процесу спеціальної підготовки кандидатів, висловили готовність сприяти вдосконаленню тауспішній реалізації цього процесу.

Предметом обговорення Науково–методичної ради була також підготовка глосарію “Малої енциклопедії правосуддя”. Були визначені подальші кроки з реалізації проекту енциклопедичного видання з тематики судової діяльності, що покликане привести термінологію, понятійно-дефініційний апарат правосуддя до реалій і вимог сьогодення.

Під час засідання члени Науково–методичної ради обговорили можливість запровадження в підготовку суддів новітніх платформ з питань правозастосування в податкових відносинах. Така платформа - Taxlink - проект, створений за безпосередньої участі та сприяння з боку Національної школи суддів України є електронним ресурсом, в якому зібрані аналітичні матеріали щодо кожної податкової норми. Taxlink є платформою, на якій фахівці з податкового та фінансового права можуть вирішити будь–яке актуальне питання правозастосування в податкових відносинах, а також обговорити проекти нормативних актів у сфері оподаткування.

 Науково–методична рада визнала можливим використати проект для впровадження у процес підготовки суддів адміністративних судів.