Національна школа суддів України

Навчання судових адміністраторів буде продовжено

8 липня 2014 року в приміщенні Державної судової адміністрації України відбулася робоча зустріч представників Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України та Проекту Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) “Справедливе правосуддя”.

Зустріч відбувалася в рамках реалізації тристоронньої угоди про запровадження пілотного Проекту “Впровадження навчальної програми з питань судового адміністрування”, підписаної 10 жовтня  2012 року Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України та Проектом Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) “Україна: справедливе правосуддя”.

Національну школу суддів України на зустрічі представляли начальники відділів Оксана Шамрай та Тетяна Пустовойтова.

Учасники зустрічі та запрошені експерти визнали, що попередня навчальна програма із судового адміністрування є успішною, оскільки судовим адміністраторам було надано багато практичних порад.

На зустрічі прийнято рішення про проведення ще одного навчання для керівників апаратів судів та їх заступників.

Нагадаємо, що у квітні 2013 року в місті Києві впроваджено першу в Україні пілотну Програму з питань судового адміністрування. Метою пілотної Програми було покращення знань, навичок та здібностей судових адміністраторів у ефективному управлінні судами.

Завдяки реалізації вказаної програми керівники апаратів судів, їх заступники та працівники територіальних управлінь  ДСА України здобули знання та отримали практичні навички із  стратегічного бачення й планування розподілу ресурсів, бюджетного планування та фінансування діяльності судів, управління проходженням справ, інформаційними технологіями та кадровими ресурсами, підвищення кваліфікації, отримання освіти та проходження навчання, підвищення кваліфікації, компетенції лідерства та навичок лідера, цілей та обов’язків судів, взаємодії судів та зв’язків з громадськістю.

За результатами зустрічі також прийнято рішення про залучення до викладання в наступному навчальному курсі випускників першої пілотної навчальної програми із судового адміністрування.

Частина слухачів першої пілотної програми виявила бажання працювати в наступній програмі тренерами. За результатами обговорень аплікаційних форм, надісланих такими учасниками, було визначено 17 кандидатів.

Черговим етапом проекту передбачено проведення наприкінці липня поточного року навчального тренінгу для випускників пілотної програми, які будуть викладачами в майбутній програмі. Метою зазначеного навчального тренінгу буде, окрім надання нових знань, необхідних викладачеві, також вивчення методології навчання.

Учасники зустрічі обговорили подальший план дій щодо впровадження навчального курсу із судового адміністрування та визначили, що спільний тренінг для викладачів, які були задіяні в пілотній програмі із судового адміністрування та викладачів–новачків, має відбутися в листопаді поточного року. У ході цього тренінгу будуть   обговорюватися  наступний навчальний курс та його компетенції.