Національна школа суддів України

Навички ефективної організації та управління судовим процесом

3 червня 2021 року Національна школа суддів України за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” та у співпраці з Національним суддівським коледжем (Ріно, США) продовжила серію відкритих вебінарів для суддів, помічників суддів, працівників апарату суду та адвокатів з обговорення і обміну досвідом із американськими колегами актуальних питань повсякденної суддівської діяльності.

Вебінар щодо навичок ефективної організації та управління судовим процесом відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, заступниця керівника Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Наталія Петрова та менеджерка з суддівської освіти Національного суддівського коледжу (Ріно, США) Мері Бьордік.

У вітальному слові Микола Оніщук відзначив актуальність тематика нинішнього вебінару та зазначив, що цей напрям включений у програму підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України і є одним із провідних елементів навчання майбутніх суддів. Ректор відмітив, що при розробці навчальних курсів з даної тематики неодмінно враховується досвід колег-викладачів з психологічної підготовки суддів.

Судді можуть покращити сприйняття правосуддя серед користувачів суду та громадськості завдяки ефективному контролю за залом суду. Зважаючи на цей факт, запрошені викладачі вебінару – Почесні судді Вищого суду штату Вермонт Джон В. Валенте та Томас А. Зонай – в ході спільної презентації щодо питань ефективної організації та управління судовим процесом розповіли слухачам і слухачкам про кращі практики сприяння цивілізованості\ввічливості в залі суду, ефективній поведінці у спілкуванні, а також поділилися професійним досвідом поводження з важкими учасниками процесів й застосування повноважень з накладання санкцій за неповагу до суду з упевненістю та стриманістю.

Загалом у вебінарі взяло участь понад 80 осіб – суддів, помічників суддів, працівників апаратів судів, адвокатів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, тренерів Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів стосуватиметься питань професійного становлення судді після його першого призначення на посаду і відбудеться 7 червня 2021 року.