Національна школа суддів України

Навички написання судових рішень: канадський підхід

4 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи  провела семінар “Навчання навичкам написання судових рішень. Канадський підхід”.

Вітальними словами захід розпочали ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та керівник Проекту підтримки судової реформи Любомир Маркевич. Вони поділися з учасниками семінару баченням щодо практики написання судових рішень в Україні та наголосили на важливості подальшої спільної роботи в питанні впровадження нових підходів й навчальних ініціатив з цієї тематики для підготовки суддів.

Канадські експерти, представник Національного суддівського інституту Канади Джордж Томсон та суддя Апеляційного суду провінції Онтаріо у відставці Джон Ласкін поділилися досвідом співпраці Національного суддівського інституту Канади з Верховним Судом у сфері написання судових рішень. Експерти також презентували канадську навчальну модель написання судових рішень та надали рекомендації щодо покращення структури написання судових рішень.   

Представники Національної школи суддів України, голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош та заступник начальника відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Валентина Кузьменко розповіли про підходи, які сьогодні використовуються НШСУ під час розробки та викладання навчальних курсів з написання судових рішень.

Під час семінару учасники мали можливість поглибили навички і знання щодо міжнародної практики написання судових рішень, а також обговорити канадську методологію підготовки таких рішень та можливість її застосування  при підготовці суддів у Національній школі суддів України.

Учасниками семінару були представники Національної школи суддів України, експерти Національного суддівського інституту Канади, канадські та українські судді.