Національна школа суддів України

Навички, необхідні для управління залою судових засідань

13 березня 2019 року в місті Обухові Київської області проректор Володимир Мазурок разом із головою районного суду Максимом Кравченком обговорили з майбутніми суддями Оксаною Вознюк, Олександром Невгадом, Костянтинович Цирфою та Русланом Рабчуном питання, пов’язані з проходженням спецпідготовки, зокрема стажування.

Слухачі та слухачка відзначили належну організацію їхнього стажування в цьому суді. Їм забезпечено можливість знайомитися з матеріалами кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення. Вони відвідують судові засідання з розгляду судових справ, в яких головує хтось із чотирьох суддів, які здійснюють судочинство в цьому суді. 

У таких судових засіданнях є можливість побачити навички суддів, необхідні для управління залою судового засідання. Проекти вироків і постанов, підготовлені  майбутніми суддями, аналізуються та обговорюються спільно з досвідченими суддями.

Як будуть організовані та проведені ознайомчі візити до місцевих прокуратур, органів досудового розслідування та центрів пробації - ці питання також обговорювалися в ході зустрічі, яку провів проректор Володимир Мазурок.

Слухачі та слухачка, які мають відповідні досвіди у правозастосуванні та відвідуванні судів, розповіли, що у процесі стажування вони мають реальну можливість змоделювати свої дії на місці головуючого судового розгляду.

Судді Олександр Тиханський, Лариса Потабенко та Олександр Зінченко також висловили свої рекомендації, які будуть корисні майбутнім суддям.