Національна школа суддів України

Навички застування Конвенції та практики Євросуду в адміністративній юстиції

29 березня 2019 року в місті Києві для слухачів і слухачок спеціальної підготовки проведено тренінг “Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини адміністративними судами України”.

Відповідно до національних стандартів суддівської освіти програма  спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді орієнтована на вивчення матеріального та процесуального права, конвенцій і міжнародних договорів, ратифікованих Україною, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Тренінг із вивчення загальних положень Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, її структури та ролі рішень Європейського суду з прав людини, які використовуються та застосовуються на практиці адміністративними судами  провели судді Тетяна Стрелець, Сергій Уханенко, Людмила Єресько, Дмитро Гурін, Володимр Донець Лариса Трофімова.

На початку проведення тренінгу кандидати та кандидатки пройшли тестування на перевірку опрацювання, засвоєння та розуміння ними матеріалів, які були рекомендовані для самостійного вивчення з подальшим обговоренням їх результатів уже в ході проведення тренінгу.

У ході заняття слухачі та слухачки вивчили питання застосування статей 8, 11 Конвенції та статті 1 Першого протоколу до Конвенції, статті 2 Протоколу № 4, ефективний засіб правового захисту та пракика ЄСПЛ щодо України та розглянули типові змістовні недоліки та помилки застосування Європейської Конвеції та практики Європейського суду.

У разі виникнення в майбутніх суддів питань у ході виконання індивідуальних завдань, тренери доступно висловлювали свої бачення вирішення справ із застосуванням практики Європейського суду.

У програмі тренінгу передбачено широке використання інтерактивних форм і методів підготовки, зокрема, презентацій (демонстрацій), тестів, експрес-опитувань, групових завдань(роботи в малих групах), “мозкового штурму”, вирішення ситуативних завдань, дискусій тощо.

За результатами тренінгу майбутні судді здобули навички щодо визначення, чи підпадають правовідносини в конкретній справі під дію статті 11 Конвенції, статті 2 Протоколу 4 до Конвенції, визначили наявність утручання у права, гарантовані статтею 11 Конвенції та статтею 2 Протоколу 4 до Конвенції, навчились розмежовувати сферу дії статті 2 Протоколу 4 з іншими статтями Конвенції, зокрема, статтями 6, 8 та дії статей 13 та 5, процесуальними аспектами статей 2 та 3, статті 6.

Увесь тренінг орієнтований на вдосконалення вмінь і навичок слухачів і слухачок, необхідних для здійснення професійної діяльності.