Національна школа суддів України

Необхідні навички забезпечення безперервної роботи суду в умовах надзвичайних ситуацій

15–17 квітня 2019 року в  місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів місцевих (окружних) та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Віктор Лисак.

Розпочнеться підготовка з тренінгу “Основи ефективного спілкування в професійній діяльності працівників апаратів судів: основні аспекти та психологічні особливості”, який проведе провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кризовий психолог, фахівець з травмафокусованої психотерапії Надія Голембієвська. Під час тренінгу учасники опанують механізми побудови ефективного спілкування як в колективі, так і з відвідувачами суду, виконають практичні вправи з визначення особливостей спілкування основних комунікативних компетенцій, властивих працівникам апаратів судів та застосуванню технік самоопанування.

Навичкам надання домедичної допомоги працівниками апарату суду, психологічній готовності до надання допомоги та залученню, у разі потреби, випадкових людей для надання допомоги, методики розпізнавання видів критичних станів, що вимагають термінової допомоги, слухачі дізнаються з виступу голови Печерської районної організації Товариства Червоного Хреста, тренера, інструктора з надання домедичної допомоги Івана Павлишина.

Надзвичайно цікавим та актуальним буде тренінг “Забезпечення  безперервної  роботи  суду  в  умовах надзвичайних ситуацій”, який проведе суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко. На ситуативних прикладах, аналізуючи надзвичайні події, які відбувалися в судах за останні роки, викладач окреслить алгоритм дій працівника апарату  суду в надзвичайних ситуаціях, ознайомить із сучасними методами і  формами роботи, що можуть покращити якість виконання службових обов’язків та забезпечать безперебійну роботу суду у кризових ситуаціях.

Радник генерального директора ДП “Інформаційні судові системи” Оксана Літвінова детально зупиниться на концепції побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, основних її модулях (підсистема “Електронний суд”) та функціональних можливостях. Окремо буде розглянуто проблемне питання реєстрації процесуальних документів, що надійшли через підсистему “Електронний суд”.

Разом із  головним науковим співробітником відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Оксаною Кабиш слухачі навчатимуться  мистецтву правового письма та процесуального документування, нових стандартів судово-процесуального документування.

Начальник відділу звернень та надання публічної інформації секретаріату Касаційного цивільного суду апарату Верховного Суду Олексій Ніколенко зосередить увагу учасників підготовки на особливостях застосування в судовій системі законів України  “Про звернення громадян” та  “Про доступ до публічної інформації”, обговорить їх співвідношення,  випадки зловживання правами на звернення з боку відвідувачів суду та поділиться досвідом вирішення нетипових ситуацій за зверненнями громадян.

Учасники підготовки матимуть можливість подискутувати з викладачами, проявити себе у виконанні практичних вправ та отримати відповіді на актуальні запитання від досвідчених викладачів та тренерів.