Національна школа суддів України

Судді місцевих загальних судів обговорюють проблемні питання

5–9 листопада  2018 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зазначив, що діяльність Національної школи суддів України спрямовано на модернізацію підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів зі своєчасним реагуванням на зміни в законодавстві й судовій практиці та врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Тематику підготовки суддів місцевих загальних судів сформовано з урахуванням потреб суддів на підставі затверджених стандартизованих програм підготовки всіх категорій слухачів. Анатолій Костенко наголосив, що враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки передбачено проведення тренінгів на теми: “Призначення покарання в кримінальних справах” (модератор – викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких)  та “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними” (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Галина Юровська). Окрім того, програмою підготовки заплановано проведення семінару на тему: “Особливості розгляду справ про адміністративні порушення митних правил”, організованого спільно з Харківською правозахисною групою.

У ході підготовки судді обговорять ряд актуальних в умовах сьогодення тем для судової влади. Викладачами запрошено провідних правників України, які зосередять увагу на актуальних правових аспектах та забезпечать зворотний зв’язок під час інтерактивних лекцій.

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук зверне увагу на підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінальної справи, а також розкриє проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції. Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Олена Білоконь залучить суддів до обговорення актуальних аспектів судового розгляду спорів щодо спадкування та детально розгляне судову практику розгляду цивільних справ про спадщину, що відкрилася на території проведення антитерористичної операції. Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (2013–2018 рр.), співзасновник громадської організації “Український інститут з прав людини” Ірина Кушнір розповість про застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини судами та проаналізує рішення ЄСПЛ проти України. Корисним для практичного застосування буде виконання суддями низки практичних завдань з українського ділового мовлення та мистецтва правового письма, які запропонує головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш.

Під час підготовки судді візьмуть участь в обговореннях, дискусіях, виконають індивідуальні та практичні завдання.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.