Національна школа суддів України

24–28 лютого 2014 р. м. Львів. Підготовка помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.

24–28 лютого 2014 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних судів.


Для проходження підготовки прибуло 25  помічників суддів та консультантів окружних та апеляційних адміністративних  судів  Львівської,  Рівненської та Тернопільської областей.

Вітальними словами підготовку відкрила  директор Львівського регіонального відділення Людмила Слюсар.

Для проведення підготовки запрошено суддю Апеляційного суду Львівської області  Ігора Бермеса, суддів Львівського апеляційного адміністративного суду Руслана Шавеля та Зоряну Матковську, суддів Львівського окружного адміністративного суду Ірену Гулкевич та Олександра Сасевича, суддю цього суду, доктора юридичних наук Володимира Кравчука, суддю Тернопільського окружного адміністративного суду Андрія Жука, помічника судді Львівського окружного адміністративного суду,  кандидата юридичних наук Юлію Білас, головного психолога Західно-українського центру “Жіночі перспективи” Світлану Бєляєву, помічника начальника управління МВС України у Львівській області, викладача Львівського регіонального відділення Любомира Сопільника,  помічника судді Апеляційного суду Львівської області Мар’яну Олещук, головного спеціаліста з інформаційних технологій Територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Андрія Бадзяна.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності загальних судів. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Моделювання проведення судових засідань при допуску до судового процесу засобів масової інформації. Роз’яснення положень Закону України “Про інформацію” в частині організації діяльності судів.

- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.

- Особливості розгляду справ щодо виборчого процесу.

- Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування. Вивчення аспектів застосування положень Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

- Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини в національній судовій практиці. Застосування рішень Європейського суду з прав людини при розгляді податкових спорів. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення. Підготовка до написання проекту судового рішення. Пошук та побудова аргументів.

- Особливості розгляду адміністративних податкових спорів. Актуальні питання застосування податкового законодавства після набрання чинності ПК України. Новації сучасної податкової системи України.

- Поняття податково-правового регулювання. Правильне вживання економічних та податкових термінів. Співвідношення норм ПК України з нормами податкового законодавства, що діяло до 01.01.2011.

-  Учасники адміністративного процесу.  Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі. Права та обов’язки інших учасників адміністративного процесу. Представництво в адміністративних справах. Способи захисту порушених прав, свобод та інтересів в адміністративному судочинстві. Участь прокурора в адміністративному процесі. Вирішення питань складу суду та відводів в адміністративному судочинстві.

- Окремі питання застосування процесуального законодавства при розгляді адміністративних справ. Розгляд  адміністративної справи в судовому засіданні. Наслідки неявки в судове засідання особи, яка бере участь у справі. Відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. Залишення позовної заяви без розгляду. Зупинення, закриття провадження в адміністративній справі.

- Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду. Дії судді. Судові виклики та повідомлення. Попереднє судове засідання: порядок його проведення, мета та завдання.

- Судові доручення. Порядок забезпечення адміністративного позову. Зміна  позовних вимог. Судові рішення за наслідками підготовчого провадження.

- Особливості розгляду спорів щодо надання статусу біженця, видворення іноземців чи осіб без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземців та осіб без громадянства в Україні. Провадження у справах про затримання і примусове видворення з України іноземців та осіб без громадянства. Особливості застосування положень ст. 183-5 КАС України при розгляді адміністративних  справ  за позовами видворення іноземців та осіб без громадянства.  Розпорядження    Кабінету    Миністрів    України    від   12   жовтня 2011 року № 1058-р “Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції державної міграційної політики”.

- Принципи побудови програми “Діловодство спеціалізованого суду” та можливості використання її функцій для отримання інформації. Використання технічних засобів в роботі суду. Фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Розгляд справ у режимі відео конференції.

- Практичне використання системи комплексного інформаційного забезпечення “ЛІГА: ЗАКОН”.

- Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання. Планування робочого часу та організація роботи.

- Особливості розгляду спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження та звільнення з публічної служби, у тому числі осіб військової служби, органів внутрішньої справ, митного контролю, виправно-трудових установ, державної виконавчої служби.

- Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ України. Застосування Закону України “Про державну службу” при розгляді зазначених спорів.

- Загальні правила ведення судового діловодства в окружних та апеляційних адміністративних  судах. Передача адміністративних  справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в   окружних та апеляційних адміністративних  судах.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Людмила Слюсар).