Національна школа суддів України

26–30 травня 2014 р., м. Чернівці. Підготовка спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних та апеляційних судів

26–30 травня 2014 року  в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних та апеляційних судів.

            Для проходження підготовки прибуло 9 спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних та апеляційних судів.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Чернівецького регіонального відділення   Степан Іваніцький.

 Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів кримінальної палати  Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила та  Степаниду Підгорну,  суддю цивільної палати цього ж суду  Валентину Чупікову,  суддів Першотравневого районного суду   м. Чернівців,  кандидатів юридичних наук Аліну Федіну  та  Ларису Стоцьку, а також керівника апарату Апеляційного суду Чернівецької області  Івана Сорохана та начальника відділу кадрів Апеляційного суду Чернівецької області  Оксану Цеплу,  головного спеціаліста, юриста Територіального управлніння Державної судової адмністрації України  в Чернівецькій області Павла Тюфтія та завідувача сектору організаційного забезпечення  діяльності судів, судової статистики  та інформаційних технологій Територіального управлніння Державної судової адмністрації України  в Чернівецькій області Крістіну Тарабас.

           Під час занять буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України:

  • Злочини у сфері службової діяльності. Практика розгляду справ про посадові злочини. Розгляд кримінальних справ по перевищенню влади або службових повноважень. Особливості привласнення, розтрати майна від заволодіння майном   шляхом   зловживання  службовим  становищем. Судова практика про злочини у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (розділ 17 КК України).  
  • Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду.
  • Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.
  • Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ. Розмежування юрисдикції між адміністративними, господарськими та загальними місцевими судами.
  • Порядок ведення особових справ та трудових книжок суддів, працівників апарату суду. Порядок вилучення особової справи звільненого працівника з архіву у разі повернення його на роботу. Оформлення, внесення і зміна записів, облік та зберігання. Типові помилки, які допускаються під час внесення записів до трудових книжок та порядок їх виправлення.
  • Роз’яснення меж дії Закону України “Про державну службу” відносно помічників суддів, передбачених в Законі України “Про судоустрій і статус суддів”. Роз’яснення процедури прийняття та звільнення з посади помічника судді. Нормативно-правові підстави такого звільнення. Проблемні питання у застосуванні  Положення про помічників суддів загальної юрисдикції, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011, прийняття і звільнення на період декретної відпустки основного працівника.
  • Організація роботи кадрової служби. Особливості складання та правила ведення кадрових документів. Штатний розпис: розроблення, затвердження, введення в дію. Порядок формування посадових інструкцій працівників апарату суду. Кадрове діловодство в суді. Особливості складання кадрових документів. Складання розпорядчих документів із кадрових питань. Формування кадрового резерву для державної служби на заміщення посад державних службовців та просування їх по службі в апараті суду. Вимоги та порядок подання документів. Особливості проведення конкурсу на заняття вакантних посад державної служби. Проведення спеціальної перевірки. Порядок ведення обліку кадрів і кадрового діловодства в судах, в тому числі підготовка документів щодо виходу на пенсію працівників апарату; проведення атестації та щорічної  оцінки роботи державних службовців – працівників апарату суду. Правила внутрішнього трудового розпорядку.
  • Трудовий договір (тимчасові працівники, суміщення, сумісництво). Переведення на іншу роботу. Підстави та порядок розірвання трудового договору. Призначення та звільнення державних службовців, які перебувають на посаді тимчасово, на період відпустки постійного працівника (по вагітності та пологам, по догляду за дитиною).
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Організація роботи служби судових розпорядників.
  • Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року 
    № 2939 – VI.    

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.