Національна школа суддів України

Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції

24 листопада 2015 року Дніпропетровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області проводить тренінг для суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (3, 4, 5 рік роботи), на тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції”.

Тренінг проходять 35 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами тренінг відкрили заступник голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірина Живоглядова та директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник.

Для проведення тренінгу викладачами запрошено заступника голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірину Живоглядову, суддю цього ж суду Тетяну Стуковенкову, суддю Апеляційного суду Запорізької області Ольгу Булейко.

Під час тренінгу судді вивчать фундаментальні принципи доказування у змагальній системі, поняття та види доказів, розглянуть принципи доказування у практиці Європейського суду з прав людини і порядок отримання та закріплення доказів, обговорять поняття належності та допустимості доказів і проблеми, які найчастіше виникають у суддів під час доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

Частину тренінгу буде приділено розгляду питання щодо викладення обґрунтування та оцінки доказів у судових  рішеннях.

Окрім того, під час роботи в малих групах судді виконають практичні завдання.

З метою регулярного оцінювання та виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання тренери проведуть оцінювання та заповнять анкети, з якими буде ознайомлено кожного суддю.

Для отримання пропозицій у порядку зворотного зв’язку буде проведено анкетне опитування слухачів.

Організаційні заходи щодо проведення тренінгу забезпечено Дніпропетровським регіональим відділенням Національної школи суддів України (директор – Алла Баштанник) та Апеляційним судом Дніпропетровської області (голова суду – Наталія Деркач).