Національна школа суддів України

01 - 12 квітня 2013о., м. Харків. Підготовка суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше

1 –12 квітня 2013 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Харківським апеляційним адміністративним судом проводить підготовку  суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше

Для проходження підготовки прибуло 20 суддів окружних адміністративних судів Полтавської, Сумської та Харківської областей.

Вітальними словами навчання відкрила директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України, суддя у відставці, заслужений юрист України Коржик  Валентина Костянтинівна.

Заняття розпочала психолог-практик,  викладач Харківського регіонального відділення Національної школи суддів  України Овдієнко Тетяна Миколаївна.

Для проведення підготовки викладачами запрошені судді Харківського апеляційного адміністративного суду.

Під час занять буде вивчено такі теми:

  • Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики судді. Етика поведінки судді в особистому житті. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.
  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини адміністративними судами України. Статті 6, 8-11, 13, 14, ст.1-3 Першого протоколу до Конвенції. Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”.
  • Докази та доказування в адміністративному судочинстві. Оцінка письмових доказів при розгляді спорів про оскарження та скасування податкових повідомлень.
  • Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Застосування Закону України  “Про судовий збір”.  Відкриття провадження в адміністративній справі та підготовка справи до розгляду. Судові виклики та повідомлення. Попереднє судове засідання: порядок його проведення, мета та завдання. Судові доручення. Порядок забезпечення адміністративного позову. Проблеми, які виникають при зміні позовних вимог. Судові рішення за наслідками підготовчого провадження.
  • Основні положення Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня
    2010 року, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи. Суддя окружного адміністративного суду та його повноваження. Принцип незалежності судді та його гарантії. Забезпечення особистої безпеки  і державний захист як гарантія незалежності судді. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування.
  • Особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із застосуванням податкового законодавства. 
  • Застосування критеріїв оцінки правомірності діяльності адміністративних органів. Адміністративна процедура.
    • Особливості розгляду адміністративних спорів між суб’єктами владних повноважень.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна) спільно із Харківським апеляційним адміністративним судом.