Національна школа суддів України

11-22 березня 2013 р., м. Дніпропетровськ. Підготовка суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше, та суддів окружних адміністративних судів, обраних на посаду судді безстроково.

11 – 22 березня 2013 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів, призначених на посаду судді вперше, та суддів окружних адміністративних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проходження підготовки прибуло 28 суддів окружних адміністративних судів Дніпропетровської і Запорізької областей.

Вітальними словами підготовку відкрила директор Дніпропетровського регіонального відділення Національної школи суддів України Баштанник Алла Григорівна.

Для проведення підготовки викладачами запрошені: суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Чулінін Дмитро Георгійович, заступник голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Поплавський Володимир Юрійович, судді Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Уханенко Сергій Анатолійович, Богданенко Ігор Юрійович, Суховаров Андрій Володимирович, Лукманова Ольга Миколаївна, Ясенова Тетяна Іванівна, Дурасова Юлія Володимирівна, Малиш Наталія Іванівна, Дадим Юлія Миколаївна, Шлай Ангеліна Вікторівна та Олефіренко Наталія Анатоліївна, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Олійник Віктор Миколайович та Тулянцева Інна Василівна, заступник начальника відділу матеріально–технічного та господарського забезпечення Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Звєрєв Андрій Борисович, перший заступник директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, доктор економічних наук, доцент Коваленко Олена Валеріївна, старший викладач кафедри практичної психології Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля Єрмолаєва Тетяна Василівна та викладач відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Кохан Ганна Леонідівна.

Під час занять буде вивчено такі теми:

-   Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Виконання вимог Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”.

-   Застосування міжнародних договорів при здійсненні правосуддя. Гаазькі конвенції, стороною яких є Україна. Застосування договорів про правову допомогу з іншими державами. Застосування інших міжнародних договорів, обов’язкових для України. Вимоги Інструкції про порядок виконання місцевими судами правової допомоги в цивільних справах (щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерством юстиції України, державноїї судової адміністрації України від 27.06.2008 року № 1092/5/54). Проблемні питання, які виникають при застосуванні міжнародних договорів та застосуванні законодавства інших держав.

-   Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів”
від 7 липня 2010 року, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи.  Суддя окружного адміністративного суду та його повноваження. Права та обов’язки судді. Принцип незалежності судді та його гарантії. Забезпечення особистої безпеки і державний захист як гарантія незалежності судді. Статус судді в правовій державі (європейський та національний досвід). Суддівське самоврядування: загальні засади, організаційні форми, порядок здійснення суддівського самоврядування.

-   Застосування в роботі судів першої інстанції постанов Пленуму Верховного Суду України та пленумів вищих спеціалізованих судів. Узагальнення судової практики як засіб вдосконалення судової діяльності. Методика вивчення та застосування на практиці узагальнень судової практики. Інформаційні листи вищих спеціалізованих судів, їх роль в роботі судів першої інстанції.

-   Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини адміністративними судами України. Статті 6, 8-11, 13, 14, ст.1-3 Першого протоколу до Конвенції. Розвиток правових позицій Європейського суду з прав людини. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Останні рішення проти України. Адміністративна юрисдикція. Проблеми розмежування компетенції між адміністративними, господарськими та загальними судами. Питання підсудності адміністративних справ. Правові позиції вищих судових інстанцій з цих питань. Зарубіжний досвід з цих питань.

-   Особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із земельними правовідносинами.

-   Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики судді. Етика поведінки судді в особистому житті. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.

-   Особливості розгляду і вирішення адміністративних справ за зверненнями громадян до суб’єкта владних повноважень у зв’язку з порушенням вимог Законів України “Про звернення громадян”, “Про доступ до публічної інформації”.

-   Докази та доказування в адміністративному судочинстві. Оцінка письмових доказів при розгляді спорів про оскарження та скасування податкових повідомлень.

-   Позасудові методи вирішення спорів (медіація) в адміністративному судочинстві.

-   Вирішення спорів щодо адміністративних договорів: практичні питання.

-   Мистецтво правового письма та процесуального документування. Види судових рішень в адміністративних справах та вимоги до їх форми та змісту. Написання судових рішень в адміністративних  справах. Виправлення описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні. Роз’яснення судового рішення.

-   Управління судовим процесом. Спілкування зі сторонами, які необізнані з вимогами судового процесу. Правові засоби попередження та припинення тиску на суддів з боку учасників процесу або інших осіб з метою вплинути на хід або результати розгляду судової справи. Представництво в адміністративних справах. Вирішення питань складу суду та відводів в адміністративному судочинстві.

-   Особливості розгляду адміністративних спорів з відносин публічної служби.

-   Особливості розгляду спорів щодо оскарження підзаконних нормативно-правових актів. Відмінність нормативно-правового акта від правового акта індивідуальної дії.

-   Строки в адміністративному судочинстві з врахуванням практики Європейського суду з прав людини. Дотримання розумних строків розгляду адміністративних справ.

-   Особливості розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із застосуванням податкового законодавства.

-  Судові витрати. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Розподіл судових витрат між сторонами. Застосування Закону України “Про судовий збір”.

-  Особливості розгляду адміністративних спорів щодо статусу іноземців, осіб, без громадянства, біженців, осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту.

-   Особливості розгляду адміністративних спорів щодо захисту прав на свободу мирних зібрань і свободу об‘єднань.

-   Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

-   Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в адміністративних справах, їх призначення і проведення експертиз. Обов’язкове призначення експертизи.

-  Використання технічних засобів у роботі суду. Ведення загального та судового діловодства в КП “Документообіг загальних судів”. Автоматизована система документообігу суду. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 р. № 30.

-   Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-  Після закінчення підготовки кожному судді, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Баштанник Алла Григорівна).