Національна школа суддів України

11-22 березня 2013 р., м. Харків. Підготовка суддів місцевих господарських судів

11 – 22  березня 2013 року в місті Харкові місцеве регіональне  відділення Національної школи суддів України спільно з Харківським апеляційним господарським судом проводить підготовку  суддів місцевих господарських судів.

Для проходження підготовки прибуло 13 суддів господарських судів Полтавської, Сумської та Харківської областей.

Вітальними словами навчання відкрив голова Харківського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Кухар Василь Іванович  .

 Під час занять буде вивчено такі теми:

-     Антикорупційне законодавство: міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні. Застосування Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”. Відповідальність суддів за вчинення корупційного правопорушення.

-     Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини господарськими судами України. Ст. 6, 13, 14 та стаття 1 Першого протоколу до Конвенції. Розвиток правових позицій Європейського суду з прав людини. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Останні рішення проти України.

-     Проблемні питання доказування у господарському процесі (питання електронних доказів,  тощо).

-     Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Напрямки розвитку судової експертизи.

-     Дисциплінарна відповідальність суддів. Підстави та порядок застосування до суддів дисциплінарної відповідальності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Відповідальність судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності. Оскарження рішення в дисциплінарній справі стосовно судді.

-     Проблемні питання, що виникають при провадженні у справах про оскарження рішень третейських судів та про видачу виконавчих документів на примусове виконання рішень третейських судів.

-     Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду.

-     Проблемні питання, що виникають при розгляді і вирішенні господарських спорів щодо права інтелектуальної власності та  при застосуванні антимонопольного законодавства.

-     Судова практика розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби. Проблемні питання застосування Закону України “Про виконавче провадження” при розгляді скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби.

-     Мистецтво бути суддею: особистісна та процесуальна етика. Бангалорські принципи поведінки суддів. Кодекс професійної етики судді. Етика поведінки судді в особистому житті. Етичні аспекти при формуванні професійних навичок. Дотримання суддями принципів та норм суддівської етики як складова підвищення авторитету судової влади. Наслідки порушення морально-етичних принципів поведінки судді.

-     Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання. 

-     Підстави для скасування або зміни ухвали та рішення місцевого господарського суду. Аналіз порушень норм процесуального права у скасованих ухвалах (про повернення позовної заяви, відмову у прийнятті позовної заяви, залишення позову без розгляду, припинення та зупинення провадження у справі, тощо) та рішеннях господарських судів та інші теми.

Організаційні заходи щодо проведення підготовки забезпечено Харківським апеляційним господарським судом  та Харківським регіональним відділенням Національної школи суддів України (директор – Коржик Валентина Костянтинівна).