Національна школа суддів України

11-22 березня 2013 р., м. Одеса. Підготовка суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.

11 – 22 березня 2013 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих господарських судів, призначених на посаду судді вперше.

Для проходження підготовки прибуло 13 суддів  місцевих господарських судів Одеської та Миколаївської областей.

Вітальними словами навчання відкрив  суддя  Одеського апеляційного господарського суду Картере Валерій Іванович.

Для проведення підготовки було запрошено начальника територіального управління Державної судової адміністрації в Одеській області Куценка Володимира Дмитровича, професора кафедри документознавства та інформаційної діяльності Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук Семенову Аллу Василівну, суддів Одеського апеляційного господарського суду Разюк Галину Павлівну, Мишкіну Марину Альбертівну, Савицького Якова Федоровича та Сидоренка Михайла Володимировича.

Під час занять буде вивчено такі теми:

-       Комунікації в судовій владі. Проблеми підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Судова влада та ЗМІ: забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду. Моделювання проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню.

-       Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на роботу судді. Психологічні аспекти розгляду окремих категорій справ. Судове засідання як комунікативний процес. Складні учасники процесу, методи поведінки з ними. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків судді з працівниками та відвідувачами суду. Запобігання ефекту професійного вигорання.

-       Деякі питання участі у справі окремих учасників судового процесу (прокурора, судового експерта, тощо). Залучення до участі у справі іншого відповідача. Заміна неналежного відповідача. Процесуальне правонаступництво. Статус перекладача у господарському процесі.

-       Підстави для скасування або зміни ухвали та рішення місцевого господарського суду. Аналіз порушень норм процесуального права у скасованих ухвалах та рішеннях господарських судів.

-       Особливості розгляду та проблеми, що виникають при вирішенні господарських спорів щодо права інтелектуальної власності та при застосуванні антимонопольного законодавства.

-       Новели законодавства про банкрутство.

-       Порядок ведення судового засідання. Дії судді при зловживанні учасниками судового процесу своїми правами та вчиненні ними у судовому засіданні дій, що свідчать про неповагу до суду.

Після закінчення підготовки всім суддям, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.