Національна школа суддів України

27 – 31 травня 2013 р., м. Чернівці. Підготовка спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних та апеляційних судів.

27 – 31 травня 2013 року  в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить навчання спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних та апеляційних судів.

            Для проходження навчання прибуло 11 спеціалістів кадрового забезпечення місцевих загальних та апеляційних судів Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.

Вітальними словами захід відкрив директор Чернівецького регіонального відділення  Іваніцький С.М.

Для проведення навчання викладачами запрошені судді Апеляційного суду Чернівецької області.

            Під час занять буде вивчено як загальнотеоретичні теми, так і теми з цивільного та кримінального  законодавства України, а саме:

  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання.
  • Система оцінки персоналу та її види. Модель комплексної оцінки персоналу. Атестація персоналу. Мотивація та стимулювання персоналу. Порядок проведення службових перевірок та розслідувань стосовно державних службовців.
  • Організація роботи зі зверненнями громадян. Закон України “Про звернення громадян”.  Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян у суді. Порядок прийняття та розгляду судових звернень громадян та здійснення контролю за їх розглядом. Розмежування звернень (запитів) відповідно до  Закону України “Про звернення громадян” та Закону України  “Про доступ до публічної інформації”.  
  • Табелювання робочого часу у випадку чергування та ненормованого робочого дня при наданні відгулів за чергування. Оформлення службових відряджень.
  • Організація роботи кадрової служби. Штатний розпис: розроблення, затвердження, введення в дію. Кадрове діловодство в суді. Особливості складання кадрових документів. Складання розпорядчих документів із кадрових питань. Формування кадрового резерву для державної служби на заміщення посад державних службовців та просування їх по службі в апараті суду. Вимоги та порядок подання документів. Особливості проведення конкурсу на заняття вакантних посад державної служби. Проведення спеціальної перевірки. Порядок ведення обліку кадрів і кадрового діловодства в судах, в тому числі підготовка документів щодо виходу на пенсію працівників апарату; проведення атестації та щорічної  оцінки роботи державних службовців – працівників апарату суду.
  • Порядок ведення особових справ та трудових книжок суддів, працівників апарату суду. Оформлення, внесення і зміна записів, облік та зберігання. Типові помилки, які допускаються під час внесення записів до трудових книжок та порядок їх виправлення.  
  • Статус начальників відділів, завідувачів секторами, головних спеціалістів місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції. Порядок  прийому та звільнення з посади згідно із Законом України “Про державну службу”. Вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на ці посади. Умови проходження служби в судах. Умови оплати праці, матеріального, соціального та іншого забезпечення. Посадові інструкції, забезпечення їх виконання. Права та обов’язки, що покладаються на них. Відповідальність. Дисциплінарні заходи та звільнення. Статус працівників апаратів місцевих та апеляційних  судів відповідно до ЗУ “Про судоустрій і статус суддів”.