Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів місцевих загальних судів

14–18 листопада 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який ознайомив суддів із деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки, та зазначив, що у 2016 році підготовка проводиться відповідно до розроблених стандартизованих програм. Іван Балаклицький наголосив на врахуванні вимог ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, що передбачає проведення в межах підготовки тренінгу на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді” з наступним оцінюванням суддів. Також програмою підготовки заплановано проведення спільно з Харківською правозахисною групою в рамках проекту “Покращення доступу до правосуддя та захист права на справедливий суд для вразливих груп в Україні” семінару на тему: “Міжнародні стандарти судової практики”.

Розпочав підготовку суддя Київського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Валерій Журавель, який обговорив із суддями особливості розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів проти основ національної безпеки України. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська розкрила актуальну тему щодо антикорупційного законодавства. Викладач зупинилась на розгляді Законів України “Про запобігання корупції” та “Про національне антикорупційне бюро України” та ознайомила з міжнародними стандартами з питань запобігання корупції та їх запровадження в Україні. Суддів зацікавив виступ головного спеціаліста–психолога відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганни Савченко щодо професійного вигорання, причин, проявів та шляхів запобігання.

У наступні дні підготовки програмою передбачено спілкування з суддями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, судово–медичними експертами, правовими експертами та видатними науковцями.

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук зосередить увагу на проблемних питаннях підготовчого провадження та його ролі в забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінальної справи. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Олена Ситнік висвітлить тему щодо практики застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів, а суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Ольга Ступак ознайомить із практикою судового розгляду справ, пов’язаних із набуттям, реалізацією, припиненням, захистом права власності та інших речових прав. Під час змістовних та корисних, з огляду на практичне застосування, виступів лекторів, під час вирішення практичних завдань, професійних дискусій, обговорень кожен суддя матиме можливість висловити свою думку, обмінятись досвідом, порадами, обміркувати шляхи вирішення нагальних питань.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.