Національна школа суддів України

16 - 20 червня 2014 р. м. Одеса. Підготовка старших секретарів, секретарів, головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів.

16–20 червня 2014 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку старших секретарів, секретарів, головних та провідних спеціалістів місцевих та апеляційних судів.

Для проходження підготовки прибуло 23 працівники апаратів місцевих та апеляційних судів Одеської і Миколаївської областей.

Вітальними словами підготовку відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Іртєгов.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддю Приморського районного суду м. Одеси Дениса Донцова, заступника голови Одеського окружного адміністративного суду Ігоря Завальнюка, суддю цього ж суду Оксану Бойко, заступника начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області В’ячеслава Глущенка, начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Інну Акбарову, професора кафедри політології  Одеського національного політехнічного університету, доктора педагогічних наук
Аллу Семенову, начальника відділу діловодства (канцелярія) Одеського апеляційного адміністративного суду Наталю Нечипоренко, начальника сектору експертизи у сфері інтелектуальної власності, мистецтвознавчої, психологічної, фототехнічної та портретної експертизи Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Одеській області, кандидата психологічних наук, доцента Олега Назарова, головного спеціаліста відділу діловодства та обліку звернень громадян Апеляційного суду Одеської області Альону Паненко, помічника судді цього ж суду Мілену Льовочкіну та головного спеціаліста відділу організаційного забезпечення діяльності суддів, судової статистики та інформаційних технологій Територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Наталію Марцинкевич.

Під час занять буде вивчено такі питання:

- Ведення архіву суду. Підготовка та передача судових справ за минулі роки, провадження яких закінчено. Робота експертної комісії. Порядок знищення справ.    Відбір та передача до державних  архівів судових справ та документів  діяльності суду. Порядок проведення інвентаризації архіву суду. Робота з електронним архівом. Робота Експертної комісії. Взаємодія з працівниками державної архівної установи.

Порядок обліку, зберігання та знищення речових доказів по кримінальних справах та справах про адміністративні правопорушення.

- Застосування і використання в роботі Інструкції з діловодства, затвердженої наказом ДСА України від 27.06.2006 № 68, зі змінами та доповненнями. Формування та ведення номенклатури справ у суді. Ведення загального діловодства в комп’ютерній програмі Д-3. Реєстрація, облік судових справ за встановленим переліком індексів. Ведення  журналів  та   алфавітних покажчиків. Облік та зберігання судових справ, облік цінностей, їх інвентаризація. Облік виконавчих документів, які передаються для виконання до Державної виконавчої служби.

- Особливості судового розгляду цивільних справ. 

- Особливості розгляду деяких категорій справ окремого провадження.

- Психологія діяльності працівників апаратів судів. Психологія взаємостосунків з громадянами. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду,  між працівниками суду та відвідувачами суду.

- Вивчення Інструкції щодо заповнення картки на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу. Порядок заповнення та зберігання картки обліку сум матеріальної та моральної шкоди.

- Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма та процесуального документування. Складання процесуальних документів. Етика ділового мовлення.

- Загальні правила ведення судового діловодства в  місцевих загальних та апеляційних  судах. Передача справ на архівне зберігання. Дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних та апеляційних судах. Застосування і використання в роботі Інструкції з діловодства, затвердженої наказом ДСА України від 27.06.2006 № 68, зі змінами та доповненнями. Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Рішенням Ради суддів України від 26.11.2010  № 30.

- Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду та подолання конфліктних ситуацій.

- Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Застосування правил поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

- Організація роботи суду з питань виконання Закону України “Про звернення громадян”, реєстрація та облік звернень громадян. Специфіка розгляду заяв, звернень, скарг громадян в суді. Розмежування звернень (запитів) відповідно до  Закону України “Про звернення громадян” та Закону України  “Про доступ до публічної інформації”.  Забезпечення доступу громадськості до рішень суду.

- Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації та інформації, що становить суспільний інтерес, відповідно до  Закону України “Про доступ до публічної інформації”  від 13 січня 2011 року  № 2939 – VI.

- Злочини проти правосуддя.  Відповідальність за втручання в діяльність судових органів. Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного ст.ст. 378, 379 КК України. Заходи безпеки щодо осіб, взятих під захист.

- Апеляційне та касаційне провадження в адміністративних справах. Аналіз помилок судів, які є підстави для скасування судового рішення.

- Основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010, питання його застосування. Напрямки реформування судової системи. Інновації в судочинстві, проекти нових кодексів, зміни до законодавства.

- Антидискримінаційне законодавство та практика його застосування. Вивчення аспектів застосування положень Конвенції ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок.

- Організація діяльності канцелярії по виконанню покладених на неї задач і функцій. Розподіл обов’язків між працівниками канцелярії суду. Виконавча дисципліна. Дисциплінарні заходи та звільнення. Порядок направлення та виконання окремих доручень. Організація контролю за виконанням розпоряджень голови суду та головуючого, взаємодії з працівниками апарату суду.

Після закінчення підготовки всім слухачам, які її пройдуть, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.