Національна школа суддів України

Актуальні питання судочинства в роботі помічників суддів і консультантів

19 – 23 листопада 2018 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів  окружних та апеляційних судів.

Директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець під час вітального слова зазначив, що метою підготовки є удосконалення професійних знань, вмінь і навичок, ознайомив слухачів із тижневою програмою підготовки.

У перший день підготовки учасникам надасть рекомендації та поради щодо методів покращення навичок комунікації в роботі з людьми з інвалідністю суддя  Одеського окружного адміністративного суду Людмила Юхтенко. Із суддею у відставці Ганною  Приміч слухачі матимуть змогу  обговорити особливості розгляду справ, пов’язаних з набуттям, припиненням, захистом права власності. Суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області Тетяна Шевиріна детально зупиниться на конвенційних механізмах захисту прав та принципах тлумачення Конвенції Європейського суду з прав людини. Доцент, старший викладач кафедри прикладної лінгвістики Національного університету “Одеська юридична академія“, кандидат юридичних наук Анастасія Кісельова попрацює зі слухачами над формуванням навичок правового письма, процесуального документування та ділового листування.

Протягом тижня помічники суддів і консультанти окружних та апеляційних судів на інтерактивних міні-лекціях розглянуть з головним спеціалістом відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції в Одеській області Галиною Міх застосування договорів про правову допомогу з іншими державами, застосування міжнародних актів у правосудді та практичні питання оформлення документів, їх зміст та форму при міжнародному співробітництві під час кримінального провадження.

Судді Київського районного суду м. Одеси Марина Гниличенко та Наталія Коротаєва  звернуть увагу слухачів на особливості розгляду житлових спорів, окремі аспекти житлового законодавства та проаналізують судову практику розгляду кримінальних справ про злочини проти життя і здоров’я особи.

Суддя Одеського апеляційного господарського суду Галина Діброва розкриє важливе питання трудових відносин з працівниками патронатної служби, а тонкощі технічної фіксації судового процесу розгляне помічник судді Приморського районного суду м. Одеси Ольга Лещенко.

Важливою частиною підготовки є лекції та практичні завдання щодо написання судових рішень, які проводитиме суддя у відставці Марія Процик.

Судовий експерт відділу почеркознавчих досліджень Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, кандидат психологічних наук Маргарита Журавльова попрацює над психологією поведінки у спілкуванні зі сторонами, які не обізнані з особливостями процесуального законодавства, віднайде шляхи вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами суду.

Також для цієї ж категорії слухачів 20 листопада 2018 року буде проведений  семінар на тему: “Антикорупційне законодавство”, в якому візьмуть участь: адвокат, доцент кафедри конституційного права та правосуддя Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, кандидат юридичних наук Катерина Кармазіна та адвокат, доцент кафедри державознавства і права Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук Андрій Фальковський.