Національна школа суддів України

Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції

23 березня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг у межах тижневої підготовки суддів місцевих загальних судів на тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні”.

У тренінгу взяли участь 43 судді місцевих загальних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Вітальними словами тренінг відкрив директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський.

Для проведення тренінгу викладачами було запрошено заступника голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірину Живоглядову та суддів цього ж суду Ніну Коваленко, Олену Джерелейко та суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Тетяну Стуковенкову.

Під час проведення мозкового штурму було визначено проблеми, що найчастіше виникають у суддів під час доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

У ході тренінгу судді за допомогою міні-лекцій із використанням презентацій розглянули фундаментальні принципи доказування у змагальній системі, поняття та види доказів, принципи доказування у практиці Європейського суду з прав людини.

Після перегляду відеофільмів судді обговорили поняття належності та допустимості доказів, питання допустимості доказів, які не були відкриті іншій стороні кримінального провадження після закінчення досудового слідства, а також ознайомились із практикою Європейського суду з прав людини та її використанням під час оцінки доказів.

Значну частину тренінгу було приділено питанню щодо викладення обґрунтування та оцінки доказів у судових рішеннях, викладення мотивування щодо доказів при написанні обвинувального та виправдувального вироків, можливості переоцінки доказів під час апеляційного перегляду.

Особливу увагу було приділено роботі учасників у малих групах, вирішенню практичних завдань і обговоренню результатів.

Після закінчення тренінгу, з метою регулярного оцінювання та виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні, суддями-тренерами було проведено анкетне оцінювання суддів-учасників, з результатами якого кожного з них було ознайомлено.

Окрім того, було проведене анкетне опитування учасників щодо якості проведення тренінгу.