Національна школа суддів України

Міжнародні стандарти здійснення правосуддя

21 листопада 2019 року в місті Києві Національною школою суддів України спільно з Харківською правозахисною групою “Правова допомога вразливим групам”, за підтримки програми “Матра” (Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії )  в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено семінар на тему: “Міжнародні стандарти здійснення правосуддя”.

Вітальними словами семінар розпочали проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та експертка Харківської правозахисної групи, адвокатка Ганна Овдієнко.

Ураховуючи важливість тематики, для проведення заходу також запрошено адвоката, радника юридичної компанії “ILF” Андрія Крістенка та представницю регіональної мережі правової допомоги людям із ВІЛ-СНІД Айгуль Муканову. Викладачі розповіли про практику Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 5 Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод (питання обрання запобіжного заходу, обґрунтованість підозри, стаття 206 КПК України та її практичного застосування), розкрили окремі аспекти справедливості судового розгляду у кримінальному провадженні у світлі практики Європейського суду з прав людини за статтею 6 Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод та залучили аудиторію до обговорення вимог статті 8 Європейської конвенції з прав людини і основоположних свобод щодо дотримання права на приватне та сімейне життя.

Семінар пройшов у форматі доповідей та їх жвавого обговорення. Викладачі надали вичерпні відповіді на всі поставлені запитання.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.